czwartek, 25 marca 2021

Babka piaskowa



Przepis na klasyczną babkę piaskową, nieskomplikowaną i wilgotną. 

Babka piaskowa, klasyczna

Składniki:

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa
  • tłuszcz+bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy

Wykonanie:

Masło utrzeć na wysokich obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując/ucierając, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku, stale ucierając.

Do utartej masy dodać obie mąki, przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).

Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem, mieszając delikatnie łyżką.

Ciasto wlać do dwulitrowej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 40-50 minut, do suchego patyczka. Dwukrotnie piekłam w 180 st. C, ale można też piec w 160 st. C około godziny. Ciasto wyjmować z formy po lekkim przestudzeniu. Studzić całkowicie na kratce. Oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.



0 komentarze

Prześlij komentarz