Przepis na klasyczną babkę piaskową, nieskomplikowaną i wilgotną.
Babka piaskowa, klasyczna
Składniki:
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub esencja zapachowa
- tłuszcz+bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy
Wykonanie:
Masło utrzeć na wysokich obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując/ucierając, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku, stale ucierając. Do utartej masy dodać obie mąki, przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem, mieszając delikatnie łyżką.
Ciasto wlać do dwulitrowej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 40-50 minut, do suchego patyczka. Dwukrotnie piekłam w 180 st. C, ale można też piec w 160 st. C około godziny. Ciasto wyjmować z formy po lekkim przestudzeniu. Studzić całkowicie na kratce. Oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.
0 komentarze
Prześlij komentarz