Wyśmienite babeczki serowe, na nieduży deser, z wyraźnie wyczuwalną nutą orzechów w spodzie, z kremową masą serową, zwieńczone czarną porzeczką, jeszcze z letnich zapasów. Bardzo polecam!
Babeczki serowe - mini serniczki - z czarną porzeczką
Składniki na 12 babeczek (papilotek):
na spód:
- 100 g ciastek owsianych, tyou digestive lub innych ulubionych
- 60 g orzechów włoskich/laskowych
- 50 g masła
- 400 g twarogu potrójnie mielonego, półtłustego lub tłustego
- 100 g gęstej śmietany, 18% tłuszczu
- 100 g drobnego cukru
- 2 małe jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- skórka starta z połowy pomarańczy, bio lub dokładnie umytej i sparzonej
- 1- 2 płaskie łyżki (25-50 ml) mąki ziemniaczanej*
- 130 g czarnej porzeczki, może być mrożona (nie rozmrażać)
Wykonanie:
Orzechy rozdrobnić na mąkę w malakserze. Dodać herbatniki, dobrze rozdrobnić na drobne kawałki. Masło roztopić, dodać do masy orzechowo-herbatnikowej - może być dość płynna. Blachę do muffinek (babeczek), wyłożyć 12 papilotkami, do każdej wyłożyć równo masę z herbatników - po około 1 łyżeczce. Blachą lekko uderzyć w blat, by masa na spodzie równomiernie rozłożyła się w papilotkach. Blachę wstawić do lodówki, do schłodzenia i zestalenia.
Twaróg, śmietanę, cukier, cukier waniliowy dokładnie połączyć łyżką lub mikserem - ale bez zbytniego napowietrzania masy. Dodać drobno startą skórkę z połowy pomarańczy, jajka i 1-2 łyżkę mąki (w zależności od tego, jak gęsta jest masa sernikowa).
Włączyć piekarnik - grzanie góra dół, 165 st. C.
Do papilotek rozlać masę serową. Na wierzch każdej wyłożyć po kilka sztuk czarnej porzeczki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut na środkowym poziomie. Wyjąć, zostawić do całkowitego ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce, przynajmniej dwie godziny.
0 komentarze
Prześlij komentarz