Wilgotne ciasto bezmączne, gotowe w mniej niż godzinę. Uwielbiam je, bo wystarczy wymieszać składniki, których przygotowanie zajmuje może kwadrans i to wszystko. Nie może się nie udać. To ciasto to takie batoniki kokosowe z rozpływającą się w środku czekoladą, tworzącą przyjemny kontrast dla całości. Nic tu nie rośnie, a jedynie ma się zespolić i nieco przyrumienić od góry.
Ciasto zrobiłam już kilka razy. Smak jest powtarzalny, a wilgotność ciasta zależy od tego: czy wiórki kokosowe były świeże i wilgotne oraz jak duże były jajka.
Ten wspaniały przepis pochodzi z książki "Nakarm mnie", popularnego australijskiego restauratora i autora książek kucharskich Billa Grangera. Zaletą książki jest to, że składniki nie są wyszukane, a przepisy skomplikowane. Ciasto w oryginale jest bardzo słodkie, polecam zmniejszenie ilości cukru.
Najprostsze ciasto kokosowe, bez mąki
Składniki: (ok. 20 kawałków)
- 250 g wiórków kokosowych
- 220 g miałkiego cukru (zmniejszam do 180 g i nadal jest słodkie)
- 100 g masła
- 2 średnie jajka, lekko roztrzepane widelcem
- 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, posiekanej w niezbyt dużą kostkę
Piekarnik rozgrzać do temp 180 st. C góra dół. Przygotować kwadratową/prostokątną niedużą formę np. o wymiarach 30x20 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Masło roztopić w mikrofali lub na małym ogniu, pokrojone uprzednio w kostkę. Przestudzić.
W dużej misce wymieszać wiórki kokosowe z cukrem, dodać masło, jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekaną czekoladę. Masę wyłożyć do formy, wygładzić łyżką wierzch ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut, aż stwardnieje i z wierzchu będzie rumiane (mniejsza forma może wymagać nieco dłuższego pieczenia, np. o 5 minut).
W książce zalecają pokrojenie po 5 minutach od wyłożenia z piekarnika i następnie odstawienie do całkowitego przestudzenia. Ja kroiłam po ostudzeniu.
Bardzo ciekawy przepis, szczególnie, że bez mąki. Porywam :)
OdpowiedzUsuńWlasnie pieke! Mam nadzieje, ze bedzie pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa też mam taką nadzieję!
Usuń