Wegańska zupa curry z jarmużem, z czerwoną soczewicą, ziemniakami i dynią. Pyszna, rozgrzewająca, z dużą ilością warzyw, niskokaloryczna. Koniecznie do zrobienia!
W wersji niewegańskiej, z dodatkiem sosu rybnego (to znacznie skraca czas gotowania). Ja taką opcję wybrałam. Przepis z kwestii smaku.
Wegańska zupa curry z jarmużem i dynią
Składniki: (4 porcje, po 266 kcal, czas przygotowania: 50 minut (bez bulionu), z czego aktywnie ok. 30, poziom trudności: łatwy)
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- 1 mała cebulka szalotka
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 papryczki chili lub więcej, wg uznania i tolerancji na ostrość
- 1,5 litra bulionu jarzynowego*
- 2 większe ziemniaki
- 1 i 1/2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni lub batatów
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 liście jarmużu (dałam 80 g - 4 garście posiekanych liści)
- 1/2 puszki (200 g) mleka kokosowego
- 1 łyżka soku z limonki lub więcej, do smaku
- świeża kolendra (może być mrożona)
* zamiast bulionu można użyć wody i dodać 2 łyżki sosu rybnego (ale wtedy nie będzie już wegańska)
Wykonanie:
W garnku na oleju, na wolnym ogniu zeszklić drobno pokrojoną cebulę, zajmie to kilka minut. Następnie dodać starty, obrany imbir oraz starty czosnek (albo b. drobno zmiksować w małym naczyniu malaksera).
Po chwili dodać suchą soczewicę, kurkumę i pokrojoną papryczkę chili, wlać gorący bulion albo wodę z sosem rybnym i zagotować.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, dynię lub bataty, pokrojoną paprykę. Przykryć, zmniejszyć ogień, doprawić solą i pieprzem i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Dodać mleko kokosowe, posiekane liście jarmużu bez twardej części pośrodku i gotować już bez przykrycia przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Doprawić sokiem z limonki i podawać z kolendrą.
0 komentarze
Prześlij komentarz