To przepis Karola Okrasy z jego najnowszej książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy". Książka jest wspaniała, czekałam na coś takiego! Z przyjemnością wertuję ją do poduszki i planuję, co z niej przyrządzę. Miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w ubiegłym tygodniu w warsztatach kulinarnych Karola Okrasy - na zaproszenie Lidla (wydawcy).
Przygotowywaliśmy potrawy z książki. Przyznam, że byłam w kulinarnym niebie, to chyba najlepsze warsztaty Karola Okrasy, w których miałam przyjemność uczestniczyć. Robiliśmy tatara: ze śledzia, z jelenia, z łososia. Każdy jeden pyszny i absolutnie wart zrobienia, wielokrotnie. Była też zupa grzybowa na kwasie z kapusty, z grochem, surowa polędwica wołowa zakonserwowana cukrem i solą (przez maks. 2 doby x 2), podawana z salsą. Była też wspaniała sałatka z buraków. Jeśli o czymś zapomniałam, to nie dlatego, że smak był niewart zapamiętania.
Poniżej przepis na tatara, z tak charakterystycznym dla Karola Okrasy dodatkiem ulubionej kolendry i limonki :)
Tatar ze świeżego śledzia na chrupiących grzankach
Składniki (4 porcje):
tatar:
- 12-14 filetów ze śledzia bałtyckiego
- 1 pęczek świeżej kolendry, posiekany
- 1 ogórek konserwowy , pokrojony w paseczki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz, grubo mielony
- limonka
grzanki:
- 1/2 bagietki
- oliwa
- pieprz czarny, świeżo zmielony
dodatki:
- 1 łyżka szczypiorku lub kolendry, posiekanych
Wykonanie:
Tatar:
Filety pokroić w cienkie paseczki. Przełożyć do miski. Posiekaną kolendrę, pokrojonego ogórka konserwowego, pokrojoną cebulę dodać do ryby razem z majonezem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonką, dokładnie wymieszać.
Grzanki:
Bagietkę pokroić w kromki, skropić oliwą, po czym podpiec na patelni na złoty kolor z każdej strony. Posypać świeżo mielonym pieprzem.
Sposób podania:
Tatar ze śledzia podać na ciepłych grzankach z bagietki, posypać szczypiorkiem lub kolendrą.
****
Zobacz też przepis na tatar z jelenia:
0 komentarze
Prześlij komentarz