To jeden z tych przepisów, które pozwalają na ugotowanie wybitnie pysznej zupy w maksymalnie krótkim czasie. Można się w niej zakochać od pierwszej łyżki. Jest tak cudownie aromatyczna, jak chyba wszystkie dania kuchni tajskiej! Dla wszystkich podróżników smaku oraz poszukiwaczy sposobów utylizacji azjatyckich przypraw kupionych w podróży bądź podczas tematycznych tygodni w supermarketach.
Zupa dyniowa numer jeden, ex aequo z tą prostą zupą z pieczonej dyni, przyprawionej imbirem, chili i z ziemniakami. Zostałam nią ostatnio poczęstowana i wierzcie mi, że będzie mi towarzyszyć podczas całego sezonu dyniowego! Dla Warszawiaków - wszystkie składniki dostępne pod halą Mirowską.
Zupa dyniowa po tajsku, z mlekiem kokosowym i pastą curry
Składniki (3 porcje):
- 750 g dyni (waga bez pestek i skóry), najlepiej hokkaido lub francuskiej
- 400 ml wody
- 1/3 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 5-10 liści limonki kaffir (świeże lub mrożone)
- pół łyżeczki zmielonej trawy cytrynowej (w proszku), albo nieco pasty, albo kawałek świeżej trawy cytrynówkę
Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać wodą. Gotować do miękkości, pod przykryciem. Pod koniec gotowania, dodać sos rybny, liście limonki oraz pastę curry. Pogotować z minutę. Następnie zblendować wszystko na krem, dodać mleczko kokosowe oraz trawę cytrynową w proszku. Wymieszać i gotowe!
Używając świeżej trawy cytrynowej, proponuję dodać ją do gotowania wraz z dynią, a później wyjąć przed blendowaniem.
WYBRANE PRZEPISY Z DYNIĄ:
- Prosta zupa z pieczonej dyni i ziemniaków, z chili i imbirem
- Pyszne babeczki z dyni z polewą z białej czekolady
- Sernik dyniowy (jeden z moich ulubionych)
- Placki z puree z dyni
- Kokosowe curry z ciecierzycy i dyni
- Makaron z dynią i dorszem
Super, nareszcie dyniowo-curry. Poproszę o więcej takich połączeń. A jak ktoś lubi z dodatkami (najlepiej lekko chrupiącymi) to co byś proponowała?
OdpowiedzUsuńPostaram się o więcej! Może wysuszone w piekarniku i pokruszone chlebki naan (względnie pity), kiełki sojowe albo uprażone na suchej patelni i grubo posiekane nerkowce?
UsuńPo tajsku to też jedna z moich ulubionych dyniówek. Tylko dlaczego trawa cytrynowa w proszku? Teraz łatwo ja dostać. Nawet w sklepie dla ubogich podczas akcji azjatyckiej. Można zamrozić i na długie miesiące jest zaopatrzenie;-)
OdpowiedzUsuńJestem za! Ta w proszku, podejrzewam, trudniej dostępna niz świeża
Usuń