Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso, z których szybko można przygotować smaczny obiad.
Warto, by mięso odłożyć przed smażeniem na blat odpowiednio wcześniej, by nabrało temperatury pokojowej. Będzie jeszcze smaczniejsze! Zasada ta dotyczy każdego mięsa, które poddajemy obróbce termicznej: nie powinno się smażyć mocno schłodzonego mięsa, wyjętego prosto z lodówki.
Polędwiczki w towarzystwie kremowego sosu z kurek to poezja. Musicie spróbować! Prawdziwie królewska uczta tradycyjnej kuchni polskiej.
Poledwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Składniki: (4 porcje)
- 600 g polędwiczek wieprzowych wieprzowej (1 większa sztuka)
- tłuszcz do smażenia: masło (15 g) i 1 łyżka oleju, albo masło klarowane
- sól, pieprz
- do posypania: natka pietruszki
sos kurkowy z tego przepisu (link)
Wykonanie:
Polędwiczki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z zewnętrznych błon. Mięso pokroić na plastry grubości damskiego kciuka, rozpłaszczyć dłonią każdy kawałek na desce do krojenia. Oprószyć solą i pieprzem.
Tłuszcz rozgrzać na patelni. Smażyć polędwiczki z każdej strony po ok. 2 minuty, albo do lekkiego przyrumienienia. Po przekrojeniu mięso powinno pozostać soczyste.
Danie można przygotować wcześniej, a usmażone polędwiczki podgrzać w sosie kurkowym.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze np. kalafiorem czy fasolką szparagową, proponuję już bez zasmażki, by danie nie było bombą kaloryczną.
ależ to apetycznie wygląda... zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuń