Pewnie większość z Was zna takie wafle przekładane kremem czekoladowym lub kajmakowym z dzieciństwa. Słodkie małe co nieco, krojone w trójkąty bądź kwadraty, serwowane przez babcię lub sąsiadkę babci. Dużo lepsze niż gotowe, które można kupić w sklepie.
Przygotowanie domowych wafli czekoladowych wcale nie jest skomplikowane. Warto się pokusić o zrobienie, gdy wybieramy się na wycieczkę czy najeżdża nas stado głodnych dzieci albo dorosłych chętnych powrócić do dawnych smaków.
Wafle czekoladowe (z kremem czekoladowym)
Składniki:
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao (30 g)
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mleka pełnego w proszku, niegranulowanego (ok. 160 g)
- dodatkowo: gotowe wafle tortowe kwadratowe lub okrągłe (5 sztuk, 170-180 g)
Wszystkie składniki, z wyjątkiem mleka w proszku, połączyć w garnku. Postawić na średni ogień, mieszać, do rozpuszczenia się cukru. Niekoniecznie zagotowywać. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Wsypać mleko w proszku, dobrze mieszając, najlepiej trzepaczką. Odstawić na kilka minut.
Na waflu rozsmarować cienką warstwę kremu czekoladowego (najłatwiej przy użyciu silikonowej szpatułki). Równo nałożyć drugi wafel, czynności powtórzyć aż do czwartego wafla. Na ostatnią warstwę czekoladową nałożyć ostatni wafel. Na waflach położyć deskę i na to jakieś obciążenie np. garnek, albo papier do pieczenia zamiast deski i na to jakąś większą książkę. Po kilku godzinach masa stężeje. Całość pokroić na niezbyt duże kawałki, schować do pojemnika na żywność lub w folię i włożyć do chłodnego miejsca.
Uwaga:
podana ilość masy starcza na całe opakowanie wafli, dla mnie jest ona w sam raz, ale dla większych łasuchów, albo tych, którzy chcą mieć więcej po prostu nadzienia, proponuję użyć mniejszego opakowania wafli bądź zrobić nadzienie z półtorej porcji.
0 komentarze
Prześlij komentarz