Mięso mielone drobiowe z dodatkiem długo duszonej, a przez to słodkiej, cebuli, z sosem z letnich pomidorów. Do tego duża ilość fasolki szparagowej i natka pietruszki. Całość podana z pokrojonym ogórkiem i tłuczonymi ziemniakami. Kompletny obiad do przygotowania w mniej niż godzinę. W potrawie głównej jest dużo warzyw, ale nie zaszkodzi podać jeszcze pokrojonego ogórka, jako surówkę. To obiad w wersji fit, a smak jest satysfakcjonujący.
Mięso drobiowe (użyłam z indyka) ma tylko 130 kcal w 100 g. Dodając mięso wołowe lub wieprzowo-wołowe, obiad na pewno uzyska inny, pełniejszy smak, ale już nie będzie takie fit.
Mięso mielone w sosie pomidorowym z fasolką szparagową
Składniki: (4 porcje)
- 5 pomidorów malinowych lub pół na pół z odmianą lima
- 1 większa cebula czosnkowa
- 3 ząbki młodego czosnku
- 450 g fasolki szparagowej
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie: 10 oliwek zielonych lub czarnych
- 2 łyżki oleju roślinnego i masło
- opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru
- pieprz, sól, chili w proszku
do podania: ziemniaki tłuczone z koperkiem, krojony ogórek gruntowy
Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzać olej i masło. Dodać posiekaną cebulę. Długo smażyć na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli, ale niekoniecznie zbrązowieje. Długo duszona cebula staje się przyjemnie słodka. Jeśli masz czas, smaż ją powoli, nawet 15-20 minut. Pod koniec dodać posiekany czosnek i suszone zioła.
W garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić fasolkę z oderwanymi końcówkami. Fasolkę można pokroić na pół. Ugotować.
Pomidory naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem. Poddać je gorącej kąpieli przez minutę bądź nieco dłużej. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pomidory pokroić lub zblendować w kielichu miksera.
Do zeszklonej cebuli dodać mielone mięso. Wymieszać i smażyć, aż mięso się zetnie, zajmie to kilka minut. Dodać posiekane lub zblendowane pomidory, i pokrojone na plasterki oliwki (opcjonalnie) pogotować parę minut do rozgotowania pomidorów i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać nieco więcej ziół suszonych. Na koniec dodać ugotowaną fasolkę w celu jej podgrzania oraz wmieszać dużą ilość posiekanej natki pietruszki.
Wskazówki:
- Młody czosnek jest delikatny i niezbyt ostry; przygotowując to danie poza okresem letnim, dałabym 1-2 ząbki.
- Cebulę czosnkową można zastąpić inną, ja lubię jej smak i jak tylko mam możliwość, kupuję właśnie tę.
- Pomidory świeże można zastąpić z puszki - 2 małymi puszkami lub 500 ml kartonem przecieru pomidorowego albo passaty (fajne są opcje razem z ziołami).
Zajrzyj do zakładki OBIAD, OBIAD W 30 MINUT oraz ZDROWA DIETA
Bardzo smakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.
Na pewno nie słyszeliście o większości z nich !
Ja też ostatnio wałkuję fasolkę, pomidory i mięso, dobre to jest :-)
OdpowiedzUsuń