Rugelach to rogaliki wywodzące się z kuchni żydowskiej Europy Środkowej. Rogaliki z orzechowym nadzieniem, podawane podczas święta Chanuki. Absolutnie pyszne, lubiane przez dzieci i dorosłych. Smakują doskonale na ciepło i po ostygnięciu. Mają wszystko, co można lubić - orzechy, czekoladę, cynamon i konfiturę. Do tego ciekawe, nietypowe ciasto - na bazie twarogu. Jeśli macie chwilę, zróbcie koniecznie!
Przepis zaczerpnęłam z magazynu BBC GoodFood. Nieco spolszczyłam składniki, gdyż oryginał zawierał pekany, których polscy Żydzi raczej nie używali do wypieków.
Przy okazji wspomnę, że na blogu jest przepis na ciasto półfrancuskie - także warte pamiętania, w składzie którego również jest ser (przepis tutaj). Ono także nadaje się do różnych rogalików i kopert z owocami.
Rugelach - rogaliki z czekoladą i orzechami z kuchni żydowskiej / Hanukkah Rugelach recipe
Składniki (24 sztuki):
- 225 g masła
- 225 g serka kremowego typu Philadelphia/Turek (użyłam 125 g kremowego serka i resztę - 100 g tłustego mielonego twarogu do serników)
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego albo ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
- 350 g mąki pszennej plus nieco do podsypania i wałkowania
- mała szczypta soli
Nadzienie do rogalików:
- 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na drobne kawałki
- 100 orzechów włoskich, lekko podprażonych i drobno pokrojonych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 75 g cukru
- 6 łyżek konfitury lub dobrej jakości dżemu wiśniowego, malinowego lub morelowego (1 mały słoik)
Glazura:
- 1 duże roztrzepane widelcem jajko
- cukier, do posypania
Wykonanie:
czas przygotowania: około 1 godziny, plus czas pieczenia 2 x 20 minut, chłodzenie zagniecionego ciasta: minimum 3 godziny
Utrzeć mikserem masło z serkiem na gładką masę. Dodać cukier i wanilię, rozetrzeć. Przesiać mąkę ze szczyptą soli, ucieraż, aż składniki dokładnie się połączą.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, zagnieść kulę i podzielić na cztery równe kawałki (polecam wagę). Każdą spłaszczyć na krążek, zawinąć w folię plastikową (spożywczą) i włożyć do lodówki na parę godzin, by ciasto stężało.
Przygotować nadzienie - w miseczce wymieszać posiekaną czekoladę, orzechy, cukier i cynamon. Wyjąć ciasto z lodówki(pierwszy krążek, kolejne stopniowo) , by nieco zmiękło i dało się wałkować.
Wyjąć blachy z piekarnika i wyłożyć dwie z nich papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć i ustawić temp. 180 st. C.
Na oprószonym mąką blacie lub stolnicy, rozwałkować krążek ciasta na grubość mniej więcej 2 mm. Posmarować równą warstwą konfitury np. wiśniowej i posypać jedną czwartą nadzienia.
Długim nożem lub radełkiem podzielić ciasto na 6 trójkątów (najpierw na pół, potem każdy kawałek znów na pół i znowu). Zwinąć każdy trójkąt w rogalik, zaczynając od podstawy (zewnętrznegi obrysu) w kierunku środka. Następnie przygotować rogaliki z drugiego krążka ciasta.
Ułożyć rogaliki na blachach, posmarować rozkłóconym jajkiem przy pomocy pędzelka i posypać cukrem. Piec na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut, na złoto. W tym czasie przygotować rogaliki z trzeciej i czwartej partii ciasta. Najlepiej studzić na kratce, żeby rogaliki mogły trochę odparować.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Jakie bogate wnętrze! Cudo! Zawsze robię rogaliki mojej babci :)
OdpowiedzUsuń