Owsiankę jem prawie codziennie, ale są to zwykle płatki gotowane na wodzie, z dodatkiem domowej konfitury od babci, a ostatnio, ze świeżymi owocami - truskawkami, malinami czy jagodami. To wersja na szybko.
Przepis na owsiankę na soku jabłkowym z rozmarynem nie wymaga dużo więcej czasu na przygotowanie, ale za to wymaga posiadania w domu większej ilości składników. Muszę przyznać, że owsianka jest słodka, a nie zawiera przecież żadnego innego cukru, niż ten z owoców. Jabłko w połączeniu z żywicznym aromatem rozmarynu to strzał w dziesiątkę. Każdy wielbiciel nowych smaków i nietypowego łączenia składników, powinien dać się namówić na zrobienie tej owsianki. Do tego spora ilość sosu truskawkowego - czyli dojrzałych, słodkich truskawek, zmiksowanych z listkami mięty bądź melisy. Niebo w gębie. Inspiracją był przepis Grzegorza Łapanowskiego
Uwaga: jedna porcja poniżej - z 30 g płatków - jest przewidziana dla osoby (kobiety) jedzącej co 3 godziny i pracującej umysłowo, a nie fizycznie :) Na większy głód, bądź dla mężczyzny, przewidziałabym po 40 - 50 g płatków na osobę. Wtedy można dać nieco więcej soku i wody.
Owsianka na soku jabłkowym z rozmarynem i sosem truskawkowym
Składniki: 2 porcje
- 60 g płatków owsianych
- 0,75 szklanki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
- 0,75 szklanki wody (lub nieco mniej, jeśli owsianka ma być gęsta)
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- opcjonalnie: 20 g płatków migdałów lub pokrojonych słupków migdałów - zrumienić na suchej patelni
Sos truskawkowy:
- 300 g dojrzałych, słodkich truskawek
- garść listków świeżej mięty lub melisy
Wykonanie:
Odważyć płatki, gotować je do zgęstnienia i rozgotowania płatków w soku i wodzie z dodaną gałązką rozmarynu. Zajmie to około 10 minut. Wyjąć i wyrzucić rozmaryn.
W czasie gotowania owsianki, umyć truskawki, pozbawić je szypułek, włożyć do malaksera wraz z garścią listków mięty, najlepiej nieco wcześniej posiekanych. Zmiksować na gładki sos.
Płatki owsiane wyłożyć do głębokiego talerza, polać połową sosu truskawkowego. Można posypać płatkami migdałów.
Smacznego!
Wskazówka:
druga porcja, jeśli nie jest zjedzona od razu, wchłonie cały płyn. Odgrzewając, wystarczy dodać trochę wody, by ją rozcieńczyć.
Wartość kaloryczna 1 porcji owianki z powyższego przepisu, przygotowanej na bazie 30 g płatków, wraz z połową sosu, to 222 kcal; z 10 g płatków migdałów na porcję - całość 279 kcal.
Owsianka z karmelizowanymi truskawkami
Ciekawy pomysł na zamiennik tradycyjnej owsianki na widzie :)
OdpowiedzUsuń