Wiosenna zupa z zielonych szparagów z kurczakiem. Prosta i lekka zarazem. Bardzo pasuje mi jako posiłek na kolację - robiłam ją już dwa razy w tym sezonie szparagowym. Dla tych wszystkich, którzy szukają przepisu na dietetyczną kolację (wtedy bez śmietany) i chcą jeść młode warzywa w atrakcyjnej formie.
Składniki (na 3 damskie porcje):
- 150-200 g piersi kurczaka
- pęczek zielonych szparagów (500 g)
- 2 pory
- 200 g ziemniaków, najlepiej młodych
- 1 łyżeczka suszonego tymianku albo mała garść świeżego
- 2 szklanki bulionu warzywnego*
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła
- opcjonalnie: natka pietruszki do posypania, albo inne ulubione zioła
- opcjonalnie: 200 g śmietany kremówki
*przygotować gotując ok. 30-40 minut: 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera, małą cebulę lub kawałek pora i dwie-trzy gałązki natki pietruszki
Wykonanie:
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć kostki i żyłki. Pokroić na 1,5 cm kostkę.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi pokroić na krótsze kawałki. Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą i jasnozieloną część, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Pory pokroić na półtalarki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W dużym szerokim rondlu rozpuścić masło, dodać olej. Wrzucić kurczaka, tymianek (same listki, jesli dajemy świeży), pory i ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, co chwilę mieszając, aż warzywa nieco zmiękną, a kurczak będziez każdej strony wysmażony. Zwiększyć ogień, wlać bulion, zagotować. Zmiejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować do miękkości przez około 15 minut. Na 4-5 minut przed końcem gotowania, dodać szparagi. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Można wyłowić z zupy główki szparagów i kilka kawałków kurczaka - do dekoracji. Zupę zmiksować na gładki krem. Można posypać posiekaną natką pietruszki (albo innymi ziołami) i zabielić śmietaną, wtedy to już w ogóle mistrzostwo świata.
Ostatnio co raz więcej jadam zup ;) Na taką pogodę jak teraz są idealne takie lekkie dania, a taka zupa szparagowa z kurczakiem idealnie się nadaje ;)
OdpowiedzUsuń