Ostatnio jadam naprawdę sporo sałatek. Ta podpasowała mi, bo jest częściowo na ciepło - na patelni np. grillowej podsmaża się szynkę otulającą szparagi, aż będzie ładnie zrumieniona i chrupiąca. Do tego dużo sałaty - najlepiej mieszanki np. listki oderwane z pęczka botwinki. Zdrowa propozycja dla tych, co na diecie, albo dla tych, którzy chcą jeść zdrowo i poczuć się trochę lżej przed zbliżającym się wielkimi krokami latem. Zdrowo może też być synonimem smacznie!
Sałatka z botwinką i zielonymi szparagami
Składniki na 2 porcje:
- 1 pęczek zielonych szparagów (500 g), jakieś 16 szt.
- 8 plastrów szynki parmeńskiej, albo serrano, innej dojrzewającej, bardzo cienko pokrojonej
- 1 dorodny pęczek botwinki (do przepisu wykorzystujemy tylko liście)
- 6 rzodkiewek
- 1/2 szklanki startego na dużych oczkach sera dojrzewającego np. cheddara, dziugasa, grana padano, parmezanu lub innego ulubionego (40 g)
marynata i sos:
- 1 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego (lub 1/2 łyżki octu winnego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- pieprz
Wykonanie:
Szparagi opłukać pod bieżącą chłodną wodą. Otrzepać z wody, odłamać zdrewniałę końce (same złamią się w ospowiednim miejscu, ok. 1/3 lub więcej długości). Oprószyć pieprzem. Połowę szparagów zawinąć w plasterki szynki.
Przygotować marynatę, wymaczać w niej szparagi, zarówno zawinięte w szynkę, jak i solo. Odstawić. Rozgrzać patelnię np. grillową, ale niekoniecznie, Ułożyć szparagi i smażyć aż szynka będzie z każdej strony zrumieniona. Sos/marynatę zachować,
Dokładnie umyte liście botwinki rozłożyć na dwa talerze (ma ich być po kilka większych sztuk na porcję), dodać pokrojoną bardzo cienko na plasterki rzodkiewkę. Pozostałym sosem skropić sałatkę.
Szparagi po grillowaniu pokroić na kawałki. Rozłożyć na wierzch sałatki. Posypać startym serem. Szynka, sos rybny i ser są słone, więc nie trzeba doprawiać już solą.
dorodny pęczek botwinki |
0 komentarze
Prześlij komentarz