środa, 27 kwietnia 2016

Pesto z czosnku niedźwiedziego




Znasz czosnek niedźwiedzi? Jeśli nie, koniecznie odkryj i rozsmakuj się w nim. Wczesna wiosna to czas, gdy w niektórych warzywaniakach i targowiskach można go upolować. Rośnie dziko w lasach całej Europy, można go jednak pomylić z liśćmi konwalii, więc lepiej, zamiast zbierać samemu, zdać się na bazarki. 

Jest bardzo, bardzo zdrowy! 

Jak smakuje? Ma dość ostry smak, ale nie taki, jak czosnek. Bez obaw, można, w odróżnieniu od "normalnego" czosnku, jadać czosnek niedźwiedzi wśród ludzi :) 

Do czego pesto z czosnku niedźwiedziego? Do makaronu, kanapek, zamiast masła, do kaszy jaglanej. Tak jak i inne pesto.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 4-5 łyżek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ziaren słonecznika, łuskanych
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżeczka lub do smaku soli zwykłej lub soli himalajskiej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych* lub tarty ostry ser żółty najlepiej długo dojrzewający np. dziugas, grana padano, parmezan
  • 1,5 łyżki soku z cytryny

* płatki drożdżowe są idealne dla osób, które niezbyt dobrze tolerują nabiał

Wykonanie:

Czosnek niedźwiedzi umyć, otrzepać. Liście czosnku z grubsza posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na w miarę gładką masę. W razie potrzeby doprawić lub dodać nieco więcej oliwy.

Przechowywać w lodówce do kilku dni. Pokryte szczelnie z wierzchu warstwą oliwy i przechowywane w lodówce, może przetrwać tam znacznie dłużej. Warto zrobić na zapas.


Makaron z pesto z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki dla 5. osób:

  • całe pesto z powyższego przepisu
  • 300 g spaghetti
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 50 g rukoli
  • tarty ser żółty długo dojrzewający albo płatki drożdżowe  - do posypania, lub mieszanka jednego i drugiego
Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, zostawiając kilka łyżek wody z gotowania makaronu - wmieszać ją w pesto.

Pomidorki przekroić na pół lub ćwiartki. Do gorącego makaronu dodać pesto z kilkoma łyżkami wody, dodać rukolę i wmieszać ją w danie.

Na talerze wykładać makaron. Ułożyć pomidorki. Posypać stratym serem lub płatkami drożdżowymi. 





0 komentarze

Prześlij komentarz