Znasz czosnek niedźwiedzi? Jeśli nie, koniecznie odkryj i rozsmakuj się w nim. Wczesna wiosna to czas, gdy w niektórych warzywaniakach i targowiskach można go upolować. Rośnie dziko w lasach całej Europy, można go jednak pomylić z liśćmi konwalii, więc lepiej, zamiast zbierać samemu, zdać się na bazarki.
Jest bardzo, bardzo zdrowy!
Jak smakuje? Ma dość ostry smak, ale nie taki, jak czosnek. Bez obaw, można, w odróżnieniu od "normalnego" czosnku, jadać czosnek niedźwiedzi wśród ludzi :)
Do czego pesto z czosnku niedźwiedziego? Do makaronu, kanapek, zamiast masła, do kaszy jaglanej. Tak jak i inne pesto.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki:
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- 4-5 łyżek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego
- 2 łyżki ziaren słonecznika, łuskanych
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżeczka lub do smaku soli zwykłej lub soli himalajskiej
- 2 łyżki płatków drożdżowych* lub tarty ostry ser żółty najlepiej długo dojrzewający np. dziugas, grana padano, parmezan
- 1,5 łyżki soku z cytryny
* płatki drożdżowe są idealne dla osób, które niezbyt dobrze tolerują nabiał
Wykonanie:
Czosnek niedźwiedzi umyć, otrzepać. Liście czosnku z grubsza posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na w miarę gładką masę. W razie potrzeby doprawić lub dodać nieco więcej oliwy.
Przechowywać w lodówce do kilku dni. Pokryte szczelnie z wierzchu warstwą oliwy i przechowywane w lodówce, może przetrwać tam znacznie dłużej. Warto zrobić na zapas.
Makaron z pesto z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki dla 5. osób:
- całe pesto z powyższego przepisu
- 300 g spaghetti
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 50 g rukoli
- tarty ser żółty długo dojrzewający albo płatki drożdżowe - do posypania, lub mieszanka jednego i drugiego
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, zostawiając kilka łyżek wody z gotowania makaronu - wmieszać ją w pesto.
Pomidorki przekroić na pół lub ćwiartki. Do gorącego makaronu dodać pesto z kilkoma łyżkami wody, dodać rukolę i wmieszać ją w danie.
Na talerze wykładać makaron. Ułożyć pomidorki. Posypać stratym serem lub płatkami drożdżowymi.
0 komentarze
Prześlij komentarz