Bardzo prosty przepis na smaczną i zdrową zupę. Z łatwo dostępnych składników. Do mięsa dodałam kmin rzymski (kumin), żeby nieco podkręcić jego smak. Z początku chciałam dać miętę - świeżą lub suszoną, ale zabrakło. Mięta świetnie pasuje do dań arabskich. Kmin rzymski też tu pasuje! Inspirowałam się luźno przepisem zamieszczonym w lutowym numerze "Kuchni" (2/2016), podaję ze zmianami.
Libańska zupa z soczewicy z pulpecikami
Składniki: (4 porcje, samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne)
- 350 g czerwonej soczewicy
- 2 małe marchewki
- 2 małe ziemniaki
- 2-3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 250 g mięsa mielonego z jagnięciny lub wołowiny (użyłam wołowiny)
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
- opcjonalnie: coś zielonego do posypania np. natka pietruszki
Soczewicę opłukać na sicie. Marchew i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Soczewicę, marchew i ziemiaki włożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, dodać liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować około pół godziny na średnim ogniu, do miękkości. Liście laurowe wyjąć i wyrzucić, resztę zupy przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
Podczas gotowania się soczewicy: cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić kilka minut (ok. 10) na małym ogniu, aż stanie się słodka i miękka. Dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim. Wyrobić mięso i uformować niewielkie kulki. Podsmażyć je na odrobinie oleju lub oliwy, wrzucić do zupy i natychmiast podawać.
Jeśli nie zużyjemy całej zupy od razu, pulpeciki warto dodać do zupy podczas podgrzewania, by nie namiękły i pozostały lekko chrupiące.
UWAGA:
Zupa będzie lżej strawna, jeśli dodasz do gotowania zupy torebkę herbaty z kopru włoskiego - lub łyżkę nasion zawiniętą w gazę i przewiązaną nitką. Torebkę należy wyjąć pod koniec gotowania.
Bądź towarzyski, podziel się :)
Lubię soczewicę i zupy z soczewicy. Twoja wygląda bardzo smacznie i w dodatku podana na ślicznym talerzu : )
OdpowiedzUsuń