Macie jakieś postanowienia noworoczne? Na przykład, żeby zdrowiej jeść? Przepis powinien Wam się przydać :)
Zapiekanka z makaronem i warzywami
Składniki:
- 200 g makaronu rurki lub świderki (użyłam razowego)
- 3 łyżki oleju + 25 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cukinie
- 1 papryka
- 1 mały bakłażan
- 400 g pomidorów z puszki, krojonych,
- duża garść pomidorków koktajlowych
- 1 duża kulka mozzarelli z zalewy (250 g)
- sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeży tymianek lub inne ulubione zioła
Wykonanie:
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić.
Warzywa (bałkażan, cukinię, paprykę) umyć i pokroić na małe kawałki.
Cebulę obrać i posiekać w kostkę, zeszklić na 1-2 łyżkach oleju. Dodać przecieśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę oleju i masło. Dodać posiekane warzywa. Smażyć wszystko, aż warzywa będą miękkie i puszczą soki, około 10 minut. Dodać krojone pomidory z puszki, wraz z sokiem. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i chwilę razem pogotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano. Sos połączyć z ugotowanym makaronem.
Mozarellę pokroić na plastry, pomidorki pokrajlowe na pół lub na ćwiartki.
Do żaroodpornego naczynia przełożyć makaron, wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe i plastry sera.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut. Po upieczeniu posypać wierzch ulubionymi świeżymi ziołami np. tymiankiem lub natką pietruszki.
zapiekanka przed pieczeniem |
0 komentarze
Prześlij komentarz