czwartek, 17 grudnia 2015

Rwana wieprzowina - "pulled pork"



Wieprzowina w zupełnie innym wymiarze. Rozpływająca się w ustach i tak miękka, że widelec wbity w mięso bez trudu rozdzieli je na pojedyncze włókna. Jest to jeden z najprostszych przepisów na wieprzowinę, nietrudny, niepracochłonny, choć wymaga planowania i czasu. Paru godzin na kąpiel w solance z odrobiną przypraw i potem wielu długich godzin w piekarniku, w którym temperatura nie przekracza 100 st. C.  

Jeśli szukacie czegoś na rodzinny obiad świąteczny lub z innej okazji - to doskonały wybór. Takie mięso w jednym kawałku trzeba ostrożnie wyjąć na półmisek i podać na stół. Niech każdy sobie oderwie taki kawałek, jaki mu odpowiada. A potem ... dołoży, mrucząc z kulinarnego szczęścia. 

Mięso podawałam z kapustą świąteczną postną i z puree z brukwi i ziemniaków, doprawione gałką muszkatołową, pieprzem i śmietanką kremówką. Do mięsa podawałam też nieco tartego chrzanu i konfitury z żurawiny. Pycha! I, co ważne, robi się samo! Dzięki temu można ogarnąć mieszkanie i siebie zanim przyjdą goście. Rachunek za prąd wcale nie będzie wyższy. Godzina pracy piekarnika przy temp. 100 st. C to jakieś 30 groszy. 

Upieczoną wieprzowinę można też włożyć do ciepłej bułki, dodać ulubione warzywa jak liście szpinaku, botwinki, pomidorki koktajlowe i zajadać ze smakiem, po amerykańsku :) 

Dodatki, rodzaj marynaty, można dowolnie zmieniać. Ja skorzystałam z marynaty podpatrzonej na blogu Chillibite

Wolno pieczona łopatka wieprzowa; rwana wieprzowina - "pulled pork"

Składniki:

  • 3,5 kg łopatki wieprzowej z kością w jednym kawałku, lub 2-3 kg bez kości
Składniki mieszanki przyprawy do mięsa:
  • 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego) utłuczone w moździerzu
  • 4 ząbki czosnku starte na tarce
  • 1 łyżka ostrego chilli
  • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki słodkiej węgierskiej pasty paprykowej*
  • 100 g brązowego/trzcinowego lub innego ciemnego cukru
*pasta ma konsystencję gęstego koncentratu pomidorowego, w składzie ma paprykę słodką; z braku pasty, dałabym po prostu 2-3 łyżki słodkiej papryki i trochę oleju - dla sklejenia wszystkich składników marynaty do uzyskania konsystencji gęstej pasty

Solanka:
  • 2 litry wody
  • 130 g soli
  • 100 g cukru
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw (reszta będzie do natarcia mięsa po moczeniu)
do podania: chrzan, konfitura z żurawiny; puree z ziemniaków lub ziemniaków i brukwi, kapusta zasmażana lub postna świąteczna

Wykonanie:

Uwaga: czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Dla mojego kawałka o wadze 3,5 kg, potrzebne było pieczenie przez 16 godzin.

Min. 25 h przed konsumpcją:

Przygotować mieszankę przypraw: wszystkie suche składniki połączyć. Czosnek z odrobiną soli rozetrzeć w moździerzu lub zetrzeć na tarce. Połączyć wszystkie składniki.

Przygotować solankę: do wody dodać sól i cukier, dobrze wymieszać, by się rozpuściły. Dodać liście laurowe i 3 łyżki przygotowanej mieszanki przypraw.

Umyte mięso włożyć do garnka lub miski z solanką. Mięso musi być całkowicie przykryte. Odstawić do marynowania na co najmniej 8 h.

Na 10-16 h przed konsumpcją:

Po kąpieli w solance, wyjąć mięso. wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć z każdej strony mieszanką przypraw.

Piekarnik: przełożyć natarte przyprawami mięso do garnka żeliwnego, namoczonego garnka rzymskiego, na blaszkę lub do rękawa do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100°C (garnek rzymski zawsze do zimnego piekarnika!), piec pod przykryciem: dla kawałka 2 kg bez kości to ok. 10-11 godzin, dla kawałka 3,5 kg (waga z kością) trzeba przewidzieć ok. 15-16 godzin.

Wolnowar: przełożyć natarte przyprawami mięso do wolnowara i gotać pod przykryciem w pozycji HIGH ok. 8 godzin (kawałek 2 kg, większy dłużej).

Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i zostawić na ok. 20-40 minut, by "odpoczęło".

Jeśli podajesz mięso na obiad: ostrożnie wyjąć je w całości na podgrzany półmisek. Niech każdy z biesiadników odrywa sobie taki kawałek, jaki chce. Można polewać sosem z pieczeni.

Można też mięso rozdzielić na włókna (zresztą zgodnie z jego nazwą) i składać pulled pork w wielkie, soczyste kanapki.

Puree z brukwi i ziemniaków:

  • 1 kg brukwi
  • 1 kg ziemniaków
  • śmietanka kremówka lub wymieszana z mlekiem
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Obrać brukiew. Pokrojoną w większą kostkę wrzucić do osolonej wody. Zagotować i gotować aż będzie prawie miękkie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Odcedzić. Dodać śmietankę, mleko lub ich mieszankę, przyprawić gałką i pieprzem.




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

0 komentarze

Prześlij komentarz