Wieprzowina w zupełnie innym wymiarze. Rozpływająca się w ustach i tak miękka, że widelec wbity w mięso bez trudu rozdzieli je na pojedyncze włókna. Jest to jeden z najprostszych przepisów na wieprzowinę, nietrudny, niepracochłonny, choć wymaga planowania i czasu. Paru godzin na kąpiel w solance z odrobiną przypraw i potem wielu długich godzin w piekarniku, w którym temperatura nie przekracza 100 st. C.
Jeśli szukacie czegoś na rodzinny obiad świąteczny lub z innej okazji - to doskonały wybór. Takie mięso w jednym kawałku trzeba ostrożnie wyjąć na półmisek i podać na stół. Niech każdy sobie oderwie taki kawałek, jaki mu odpowiada. A potem ... dołoży, mrucząc z kulinarnego szczęścia.
Mięso podawałam z kapustą świąteczną postną i z puree z brukwi i ziemniaków, doprawione gałką muszkatołową, pieprzem i śmietanką kremówką. Do mięsa podawałam też nieco tartego chrzanu i konfitury z żurawiny. Pycha! I, co ważne, robi się samo! Dzięki temu można ogarnąć mieszkanie i siebie zanim przyjdą goście. Rachunek za prąd wcale nie będzie wyższy. Godzina pracy piekarnika przy temp. 100 st. C to jakieś 30 groszy.
Upieczoną wieprzowinę można też włożyć do ciepłej bułki, dodać ulubione warzywa jak liście szpinaku, botwinki, pomidorki koktajlowe i zajadać ze smakiem, po amerykańsku :)
Dodatki, rodzaj marynaty, można dowolnie zmieniać. Ja skorzystałam z marynaty podpatrzonej na blogu Chillibite.
Wolno pieczona łopatka wieprzowa; rwana wieprzowina - "pulled pork"
Składniki:
- 3,5 kg łopatki wieprzowej z kością w jednym kawałku, lub 2-3 kg bez kości
- 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego) utłuczone w moździerzu
- 4 ząbki czosnku starte na tarce
- 1 łyżka ostrego chilli
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
- 2 łyżki słodkiej węgierskiej pasty paprykowej*
- 100 g brązowego/trzcinowego lub innego ciemnego cukru
Solanka:
- 2 litry wody
- 130 g soli
- 100 g cukru
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw (reszta będzie do natarcia mięsa po moczeniu)
Wykonanie:
Uwaga: czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Dla mojego kawałka o wadze 3,5 kg, potrzebne było pieczenie przez 16 godzin.
Min. 25 h przed konsumpcją:
Przygotować mieszankę przypraw: wszystkie suche składniki połączyć. Czosnek z odrobiną soli rozetrzeć w moździerzu lub zetrzeć na tarce. Połączyć wszystkie składniki.
Przygotować solankę: do wody dodać sól i cukier, dobrze wymieszać, by się rozpuściły. Dodać liście laurowe i 3 łyżki przygotowanej mieszanki przypraw.
Umyte mięso włożyć do garnka lub miski z solanką. Mięso musi być całkowicie przykryte. Odstawić do marynowania na co najmniej 8 h.
Na 10-16 h przed konsumpcją:
Po kąpieli w solance, wyjąć mięso. wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć z każdej strony mieszanką przypraw.
Piekarnik: przełożyć natarte przyprawami mięso do garnka żeliwnego, namoczonego garnka rzymskiego, na blaszkę lub do rękawa do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100°C (garnek rzymski zawsze do zimnego piekarnika!), piec pod przykryciem: dla kawałka 2 kg bez kości to ok. 10-11 godzin, dla kawałka 3,5 kg (waga z kością) trzeba przewidzieć ok. 15-16 godzin.
Wolnowar: przełożyć natarte przyprawami mięso do wolnowara i gotać pod przykryciem w pozycji HIGH ok. 8 godzin (kawałek 2 kg, większy dłużej).
Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i zostawić na ok. 20-40 minut, by "odpoczęło".
Jeśli podajesz mięso na obiad: ostrożnie wyjąć je w całości na podgrzany półmisek. Niech każdy z biesiadników odrywa sobie taki kawałek, jaki chce. Można polewać sosem z pieczeni.
Można też mięso rozdzielić na włókna (zresztą zgodnie z jego nazwą) i składać pulled pork w wielkie, soczyste kanapki.
Puree z brukwi i ziemniaków:
- 1 kg brukwi
- 1 kg ziemniaków
- śmietanka kremówka lub wymieszana z mlekiem
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz czarny
Wykonanie:
Obrać brukiew. Pokrojoną w większą kostkę wrzucić do osolonej wody. Zagotować i gotować aż będzie prawie miękkie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Odcedzić. Dodać śmietankę, mleko lub ich mieszankę, przyprawić gałką i pieprzem.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
0 komentarze
Prześlij komentarz