Pierniki bez białej mąki, miękkie i bardzo smaczne! Nie tylko dla tych, którzy mają alergię pokarmową czy celiakię, ale także dla tych, którzy szukają czegoś innego i lubią eksperymentować z różnymi mąkami. Surowe ciasto piernikowe jest twardsze niż takie na tradycyjne pierniczki, przez co nieco trudniej się je rozwałkowuje.
Robienie pierniczków to zajęcie dość żmudne i pracochłonne. Najlepiej, do czego Was gorąco namawiam, robić je w kilka osób. Kobiece spotkanie pierniczkowe to wspaniała okazja do integracji, rozmów, żartów, a przy okazji pożytecznego spędzania czasu. Można wypróbować kilka przepisów, zobaczyć co nam najbardziej odpowiada, co byśmy chcieli zrobić na Boże Narodzenie. Skorzystałam z tego przepisu, z tym że zmieniłam, z braku mielonych migdałów, mielone orzechy laskowe, zrobiłam też cieńsze pierniczki. Pierniczki są miękkie po upieczeniu.
Przepis na pierniczki bezglutenowe
Składniki: (ok. 30 -35 pierników)
- 200 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 160 g mieszanki mąk bezglutenowych (50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 30 g mąki ziemniaczanej + 30 g mąki kokosowej, przy czym mąkę kokosową można zastąpić zmielonymi w młynku do kawy wiórkami kokosowymi lub użyć po trochu innych mąk)
- 1 łyżka dobrej jakościowo przyprawy do piernika*
- 1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru lub cukru waniliowego
- 100 g miodu
- 80 g masła lub oleju kokosowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- białko jaja do posmarowania
*dobrej jakościowo czyli takiej, w składzie której są same przyprawy, bez tanich wypełniaczy w postaci mąki, cukru czy kakao; możesz też pokusić się o zrobienie własnej przyprawy piernikowej, np. z tego przepisu
Do miski wsypać mąkę migdałową lub tarte orzechy laskowe, dodać wszystkie mąki bezglutenowe, przyprawę piernikową, sodę oczyszczoną i cukier. Dokładnie wymieszać.
Miód roztopić w rondelku razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy, przestudzić.
Żółtka utrzeć (ok. 10 minut mikserem na małych i średnich obrotach) lub trzepaczką. Mają zmienić kolor na jaśniejszy i być wyraźnie gęstsze.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Do miski z mąką dodać miód z masłem, wymieszać, dodać jogurt, żółtka i znów delikatnie wymieszać masę łyżką.
Wyłożyć ją na stolnicę lub blat podsypany mąką (np. kokosową) i rozwałkować na ok. 5 mm* (gdyby ciasto wyszło bardzo miękkie, można podsypać nieco mąki).
Wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Posmarować roztrzepanym białkiem i piec przez 10 minut. Mniejsze i cieńsze pierniczki należy piec trochę krócej. Po całkowitym ostudzeniu przechowywać w pojemniku lub puszce.
* pierniczki wałkowałam z pomocnikami, nasze były nieco cieńsze
***
Jeśli szukasz przepisu na pierniczki klasyczne, koniecznie zajrzyj TUTAJ, są najlepsze!
0 komentarze
Prześlij komentarz