Delikatne mięso królika w kremowym, aromatycznym, lekko winnym sosie. Klasyka polska w nieco podkręconym wydaniu (rozmaryn). Myślę, że może posmakować i babci i wnuczce. Nadaje się na przykład na święta czy inne uroczystości, bo można je wcześniej przygotować, a potem tylko odgrzać.
Królik w śmietanie
Składniki (4 porcje):
- ok. 1,4 kg królika
- 1 cebula, najlepiej czosnkowa
- 1 duża gałązka rozmarynu - w całości albo 2-3 łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)- wg uznania
- 2-3 łyżki masła + 1 łyżka oleju
- 1,5 szklanki wody
- pół szklanki wina białego
- 3 marchewki
- 1 szklanka gęstej śmietany 18%
Wykonanie:
Królika pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Marchewkę obrać i pokroić w niezbyt cienkie półplasterki.
W szerokim garnku* rozgrzać tłuszcz, podsmażyć królika z każdej strony, nie brązowić. Przełożyć go do miski. Do garnka dołożyć dodatkową łyżkę masła, dodać cebulę i nieco ją zeszlić, w połowie smażenia wrzucić marchewkę. Włożyć królika, wlać wodę i wino, dodać rozmaryn. Przykryć i dusić na małym ogniu.
Po 45 minutach - 1 godzinie gotowania, jeśli jest mało sosu, można dodac dodatkową szklankę wody. Królika przewrócić na drugą stronę, by się równomiernie udusił - wywar nie przykryje go całkowicie.
Gotować do miękkości, w sumie około 1,5 h do 2 h. W tym czasie wywar się zredukuje. Dodać szklankę śmietany (zahartować ją wcześniej gorącym wywarem), przyprawić solą i pieprzem - do smaku.
Można podawać od razu, ale doskonale smakuje też odgrzewane, jak smaki się połączą.
* jeśli nie masz wystarczająco szerokiego garnka, obsmaż królika partiami
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
0 komentarze
Prześlij komentarz