Kapusta kiszona, najlepiej gdy kupowana z beczki - na targu lub w warzywniaku. Musi być dobrej jakości. To od jej smaku zależy efekt finalny. Wybierz taką bez dodatku marchewki, albo z jej niewielką ilością.
Ta kapusta jest prawie jak bigos - bogata w smaku - ze wspaniałymi, aromatycznymi dodatkami: jałowcem, rozmarynem, suszonymi grzybami. Cząbek i kminek wzbogacają smak i poprawiają trawienie. Warto kupić i dodać wędzone śliwki - o tej porze roku są dostępne, dobrze się w nie zaopatrzyć nieco na zapas. Ich dymny posmak może zastąpić mięso (wywar mięsny) np. w grochówce.
Ze swej strony polecam do tego "bigosu" śliwki węgierki wędzone: mięsiste, wilgotne i naturalnie wędzone, o tym ostatnim zapewniał mnie sprzedawca. Oczywiście można dać zwykłe suszone śliwki węgierki lub kalifornijskie. Jeśli masz, dla dymnego posmaku, dodaj łyżeczkę wędzonej papryki w proszku (do dostania w wielu supermarketach) - jedna z wiodących firm z przyprawami jakiś czas temu wprowadziła ją do swojej oferty.
Kapusta, jak bigos, im więcej razy odgrzewana, tym lepiej. Moja czeka już na Wigilię, zapasteryzowana w słoikach. To oznacza mniej pracy tuż przed samymi Świętami. Polecam!
Przepis na kapustę pochodzi z bloga weganon.
Kapusta wigilijna, świąteczna, postna
Składniki:
- 3 kg kiszonej kapusty
- 2 duże garście dowolnych, suszonych grzybów
- 10-15 suszonych, wędzonych śliwek lub zwykłych suszonych i wtedy łyżeczka wędzonej papryki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka kminku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
- pół szklanki słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina
- ewentualnie sól i pieprz, do smaku
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w 2 szklankach wrzącej wody - niech się moczą co najmniej 15 minut.
Do dużego garnka włożyć kapustę, dodać grzyby i wodę z ich moczenia, dodać pozostałe składniki prócz wina. Gotować na małym ogniu około 3-4 godzin. W razie potrzeby dolać nieco wody - uważać, by kapusta się nie przypaliła. Odstawić, wystudzić i przenieść na kilka godzin w chłodne miejsce. Zimową porą najlepiej na balkon, nawet jeśli są przymrozki! Bigos lubi przemrożenie.
Następnego dnia dodać wino i gotować około 2-3 godzin. W razie potrzeby dolać nieco wody - uważać, by kapusta się nie przypaliła. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
śliwka węgierka wędzona, druga od lewej; jedno ze stoisk na warszawskim targowisku pod Halą Mirowską |
a może szukasz przepisu na najlepszy bigos?
Takiego przepisu szukałem. Idę po pracy po zakupy, ugotuję, zamrożę, i będzie jak znalazł na Święta. Wesołych Świąt życzy Bogumił
OdpowiedzUsuń