Domowa przyprawa do piernika. Jak ona pachnie! W całym domu już podczas pieczenia skórek i imbiru czuć zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.
Dziś przepis na luksusową przyprawę korzenną, do piernika, pierniczków, ciasta dyniowego, do kawy - czego tylko chcecie. Może to być też wspaniały podarunek świąteczny. To dość kosztowna przyprawa, dlatego polecam sklepy internetowe, a także lepiej zaopatrzone targowiska, które oferują znacznie niższe ceny lasek wanilii, anyżu, cynamonu i innych przypraw(często na wagę). Właśnie dzięki użyciu tak wspaniałych, wysokiej jakości przypraw, pierniki czy pierniczki będą smakować pysznie! Zobaczcie jak ciemna jest ta przyprawa, a nie zawiera kakao! 100% aromatu. Bez zbędnych dodatków, takich jak mąka, cukier czy właśnie kakao (sprawdźcie sobie skład gotowych mieszanek).
Przyprawę robiłam w gronie kilku koleżanek, w ramach przygotowań przedświątecznych, wszystkie zgodnie stwierdziłyśmy, że ta przyprawa jest niesamowita.
Pzepis pochodzi z blogu Around the kitchen table. Niech Wam zapachnie Świętami!
Domowa, luksusowa przyprawa do piernika
Składniki: (na 100 g przyprawy)
- duży kawałek korzenia imbiru (około 50 g)
- skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy
- skórka otarta z trzech dużych cytryn
- 8 dużych kawałków kory cynamonu (razem około 50 g)
- 1 cała gałka muszkatołowa
- 10 strączków zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (z braku, pominęłam)
- 1 łyżeczka całych goździków
- 1 cała gwiazda anyżu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- pół łyżeczki pieprzu białego
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki pieprzu różowego (z braku, pominęłam)
- pół łyżeczki pieprzu zielonego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 duże i mięsiste laski wanilii (lub 4 małe)
Pomarańcze i cytryny porządnie umyć, na pół minuty utopić we wrzątku, ostudzić.
Piekarnik nagrzać do temp. 160 st. C.
Skórki z cytrusów obrać zesterem (lub bardzo cienko zetrzeć na tarce, bez ścierania białych, gorzkich części).
Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki.
W nagrzanym piekarniku przez 30 minut suszyć skórki, a przez 40 minut plasterki imbiru (na dwóch oddzielnych blachach, jedna pod drugą). W połowie pieczenia można otworzyć piekarnik, żeby nieco wody odparowało i przemieszać skórki cytrusów.
Z łupinek kardamonu wyłuskać ziarenka.
Wszystkie przyprawy (oprócz wanilii) uprażyć na suchej patelni (cynamon i anyż nieco dłużej niż pozostałe składniki, dlatego można od nich zacząć, a resztę dołożyć nieco później).
Wystudzić.
Ostudzone zemleć partiami razem z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii, wysuszonymi imbirem oraz skórkami z cytrusów - najlepiej w młynku do kawy (wersja dla wygodnych jak ja) lub utrzeć w moździerzu na proszek.
Przechowywać w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku, z dala od promieni słonecznych.
Bądź towarzyski, podziel się :)
To jest to ! Domowa przyprawa do piernika nie ma sobie równych. Można dodać co się lubi i jest taka aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Zaczynam robić :) a powiedz ile tej przyprawy użyć do pierników? Np na 1 kg mąki ile przyprawy?
OdpowiedzUsuń