Zdrowe, łatwe, niedrogie, pyszne, wilgotne. Tak mogę okręślić domową wędlinę - gotowaną szynkę wieprzową. Można też zamiennie użyć grubszego schabu.
To drugi przepis na blogu na gotowaną szynkę, pierwszy rekomenduję równie mocno. Ostatnio przygotowałam wędliny według obu przepisów równocześnie, każdy z nich jest wart zrobienia, bez wskazania który bardziej.
Tak przygotowana wędlina nigdy nie będzie sucha. Jeśli lubisz wiedzieć, co jesz, koniecznie wypróbuj! Inspiracją był przepis Agaty Wojdy, warszawskiej szefowej kuchni, publikującej swoje przepisy w "Moim Gotowaniu", tu w numerze 8 (249) z 2015 r.
Domowa wędlina: gotowana szynka wieprzowa, gotowany schab wieprzowy
Składniki:
- ok. 2,5 l wody
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- pół szklanki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka cukru
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- ok. 1,5 kg szynki wieprzowej, najlepiej tzw. myszki lub schabu
do podania polecam pikantny sos śliwkowy z węgierek (mogą być mrożone), na który przepis podawałam TUTAJ
Wykonanie:
1) Zalewa: do garnka wlać wodę, włożyć liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, cukier i posiekany czosnek. Zagotować i zostawić do wystygnięcia.
2) Do zupełnie wystudzonej zalewy włożyć umytą i oczyszczoną szynkę lub schab. Mięso musi być w pełnym zanurzeniu. Doprowadzić do wrzenia, od tego momentu gotować przez 5 minut pod przykryciem na dużym ogniu, na największym palniku. Zdjąć z palnika, odstawić na całą noc, do ostudzenia, także pod przykryciem.
3) Rano ponownie doprowadzić do wrzenia i ponownie gotować 5 minut (nie dłużej) na mocnym ogniu. Zostawić w zalewie do całkowitego ostygnięcia.
4) Kroić na kanapki.
***
Do wędliny polecam pikantny sos śliwkowy
Mega przepis! Dziś robię, akurat mam w domu schab!
OdpowiedzUsuńWyszło super! Nie wierzyłam do końca, że to może się udać, ale zadziwiająco dobrze wyszło. Na stałe zagości u nas w domu. Polecam.
UsuńDobry wieczór, byłam pełna obaw, czy nie za krótkie to gotowanie. Ale niepotrzebnie. Szynka jest przepyszna. Dziękuję za przepis Wika
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie! Z wędlin szykuję jeszcze schab surowy suszony, właśnie kończy leżakowanie. Proszę też mieć go na uwadze.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńczy może Pani polecić sklep, gdzie kupuje Pani mięso tak aby było naprawdę wysokiej jakości?
Jak mam możliwość, to kupuję wieprzowinę rasy puławskiej. Jest dostępna np. w Auchan (choć niestety nie zawsze, często są braki w asortymencie)
Usuń