sobota, 10 października 2015

Domowa wędlina: gotowana szynka lub schab





Zdrowe, łatwe, niedrogie, pyszne, wilgotne. Tak mogę okręślić domową wędlinę - gotowaną szynkę wieprzową. Można też zamiennie użyć grubszego schabu.

To drugi przepis na blogu na gotowaną szynkę, pierwszy rekomenduję równie mocno. Ostatnio przygotowałam wędliny według obu przepisów równocześnie, każdy z nich jest wart zrobienia, bez wskazania który bardziej.

Tak przygotowana wędlina nigdy nie będzie sucha. Jeśli lubisz wiedzieć, co jesz, koniecznie wypróbuj! Inspiracją był przepis Agaty Wojdy, warszawskiej szefowej kuchni, publikującej swoje przepisy w "Moim Gotowaniu", tu w numerze 8 (249) z 2015 r.


Domowa wędlina: gotowana szynka wieprzowa, gotowany schab wieprzowy

Składniki:
  • ok. 2,5 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • pół szklanki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • ok. 1,5 kg szynki wieprzowej, najlepiej tzw. myszki lub schabu

do podania polecam pikantny sos śliwkowy z węgierek (mogą być mrożone), na który przepis podawałam TUTAJ

Wykonanie:

1) Zalewa: do garnka wlać wodę, włożyć liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, cukier i posiekany czosnek. Zagotować i zostawić do wystygnięcia.

2) Do zupełnie wystudzonej zalewy włożyć umytą i oczyszczoną szynkę lub schab. Mięso musi być w pełnym zanurzeniu. Doprowadzić do wrzenia, od tego momentu gotować przez 5 minut pod przykryciem na dużym ogniu, na największym palniku. Zdjąć z palnika, odstawić na całą noc, do ostudzenia, także pod przykryciem.

3) Rano ponownie doprowadzić do wrzenia i ponownie gotować 5 minut (nie dłużej) na mocnym ogniu. Zostawić w zalewie do całkowitego ostygnięcia.

4) Kroić na kanapki.



***

Do wędliny polecam pikantny sos śliwkowy


6 komentarzy:

  1. Mega przepis! Dziś robię, akurat mam w domu schab!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło super! Nie wierzyłam do końca, że to może się udać, ale zadziwiająco dobrze wyszło. Na stałe zagości u nas w domu. Polecam.

      Usuń
  2. Dobry wieczór, byłam pełna obaw, czy nie za krótkie to gotowanie. Ale niepotrzebnie. Szynka jest przepyszna. Dziękuję za przepis Wika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie! Z wędlin szykuję jeszcze schab surowy suszony, właśnie kończy leżakowanie. Proszę też mieć go na uwadze.

      Usuń
  3. Witam,
    czy może Pani polecić sklep, gdzie kupuje Pani mięso tak aby było naprawdę wysokiej jakości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak mam możliwość, to kupuję wieprzowinę rasy puławskiej. Jest dostępna np. w Auchan (choć niestety nie zawsze, często są braki w asortymencie)

      Usuń