środa, 28 października 2015

Kokosowe curry z ciecierzycy z dynią




Danie, które jest tak dobre, że niektórzy gotują je kilka razy w miesiącu, znam takich :) Przepis na szybką, zdrową i jakże pyszną rozgrzewającą, bezmięsną obiadokolację. Brak słów, by opisać, jak aromatyczny jest sos kokosowy, w którym skąpane są warzywa i ciecierzyca. Sos, przez który przybija się imbir, kardamon oraz podstawa - indyjska przyprawa garam masala. W skład tej ostatniej zazwyczaj wchodzą: goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kmin rzymski (kumin), kardamon, kolendra, czarny pieprz i kozieradka. Część potrzebnych do garam masali przypraw się osobno praży, a następnie wszystkie drobno mieli. Mieszankę tę można kupić w wielu delikatesach i supermarketach.

Dzięki użyciu ciecierzycy i pomidorów z puszki, przygotowanie całego obiadu trwa ok. 45 minut, wraz z duszeniem. Curry nie jest ostre, wręcz przeciwnie, zatem mogą je jeść dzieci. Jeśli chcesz dodać nieco ostrości, dodaj ostrą papryczkę - razem z czosnkiem i imbirem. W wersji podstawowej nie ma ziemniaków i dyni, ich dodatek jest opcjonalny. Jeśli chcesz, możesz dodać także np. kalafior. Przepis pochodzi z książki "The Kitchn Cookbook"

Daj się skusić!


Jednogarnowe kokosowe curry z ciecierzycy, z dynią i ziemniakami/One-pot Coconut Chickpea Curry

6 porcji, czas przygotowania ok. 45-50 minut, w tym gotowanie i smażenie ok. 40 min, kaloryczność całości: 1700 kcal (przy założeniu użycia 250 ml mleka kokosowego, przy użyciu całej puszki, kaloryczność wzrasta o 315 kcal; policzono użycie ziemniaków i dyni), 1 porcja curry - 280 kcal

Składniki:

  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 4 łupiny zielonego kardamonu
  • 1 łyżka klarowanego masła lub pół na pół z olejem
  • 1 mała cebula (100 g)
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 2 puszki ciecierzycy (łączna masa odcieku: 480 g)
  • 1 puszka mleka kokosowego - 400 ml, wstrząśniętego przed użyciem (ja dałam 1 szklankę: 250 ml)
  • 125 g małych listków świeżego szpinaku albo 1 szklanka rozmrożonego i osączonego z wody
  • sok z 1 cytryny (ok. 3 łyżki)
  • 1 łyżeczka soli, lub do smaku
  • 250 g dyni piżmowej, hokkaido lub innej
  • opcjonalnie: 2 ziemniaki (200 g)
  • opcjonalnie do posypania: natka pietruszki

do podania np. brązowy lub biały ryż

Wykonanie:


W małej miseczce lub szklance pomieszać przyprawy: garam masalam, mielony imbir w proszku i kumin (kmin rzymski). Przy użyciu płaskiej części noża, rozłupać ziarna kardamonu, wydobyć z nich ziarenka i dodać je do mieszanki przypraw.

W garnku podgrzać masło. Dodać obraną i posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć na niedużym ogniu 8-10 minut, mieszając, aż cebula znacznie zbrązowieje (nie spalić jej).

Dodać obrany i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrany i starty imbir. Podsmażyć przez 2 minuty, mieszać.

Dodać przyprawy z miseczki, wmieszać w cebulę. Następnie dodać zawartość puszki pomidorów oraz odsączoną ciecierzycę (płynu z ciecierzycy nie wylewać, przyda się np. do zrobienia bezy). Poddusić 2 minuty. Wlać mleko kokosowe. Jeśli masz ochotę, dodaj także obraną i pokrojoną na kawałki dynię oraz ziemniaki.

Powoli doprowadzić do wrzenia i dusić około 30 minut (sprawdzić zawartość już po 20 minutach), albo do czasu, aż ciecierzyca i pozostałe warzywa będą miękkie, a sos nieco odparowany.

Dodać listki szpinaku, wmieszać energicznie w curry - listki szpinaku po minucie powinny zwiędnąć, tylko tyle im trzeba. Używając szpinaku mrożonego, wmieszać go w curry, aż się podgrzeje. Zdjąć z ognia. Dodać sól i sok z cytryny.

Podawać gorące. Same, z ryżem lub chlebem. Po schłodzeniu resztki można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, do 5 dni.


***
Może spodobają Ci się inne przepisy na dania z dynią?

Rewelacyjny makaron z dorszem i dynią


Wilgotne, pyszne babeczki z dynią


Prosta zupa z dyni


Fenomenalny sernik z dynią


Propozycja na śniadanie lub podwieczorek - placki z dyniowym puree


Wszystkie przepisy z wykorzystaniem dyni znajdziesz w TEJ zakładce

Bądź towarzyski, podziel się przepisem! :)

2 komentarze:

  1. przepyszne danie, ja robię bardzo podobne często właśnie w sezonie dyniowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam połączenie ciecierzyca i dynia z mlekiem kokosowym. Robiłam w trochę innym wydaniu, ale na Twoje oczywiście dam się skusić, bo działkowe dyni czekają a ciecierzyce mam zawsze w zamrażarce:-)

    OdpowiedzUsuń