wtorek, 8 września 2015

Zupa pomidorowa



W sierpniu i wrześniu pomidory pachną i smakują. Oczywiście nie te z supermarketu, które są takie same przez cały rok.

Z takich pysznych pomidorów, wychodzi najlepsza zupa pomidorowa na świecie, letnia pomidorowa. Do zrobienia w zimie tylko jeśli przygotowaliśmy sobie zapasy pulpy pomidorowej i zawekowaliśmy albo mamy dostęp do naprawdę dobrych pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej. Smak pomidorów jest kluczowy dla efektu końcowego.

Do zrobienia pysznej zupy potrzebny jest wyłącznie czas i cierpliwość, bo pracy przy niej niewiele.

Lubię naturalnie słodką pomidorową, dlatego najchętniej wybieram pomidory malinowe lub bawole serca. Są nieco droższe, ale i ich smak jest wyjątkowy.


Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki na rosół:

  • 650 g kurczaka z kością np. dwie całe nogi
  • 350 g włoszczyzny: 2-3 marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera korzeniowego, kawałek pora
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • opcjonalnie, ale warto: 2 suszone grzybki
  • opcjonalnie, ale warto: 1 mała gałązka lubczyku lub 1 łyżeczka suszonego, zawiniętego w gazę obwiązaną nitką
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Składniki na zupę pomidorową:

  • 1,5 l rosołu
  • 2 kg dojrzałych pomidorów najlepszej jakości - najlepiej malinowych
  • natka pietruszki po posypania
  • makaron wstążki do podania
  • 100 ml śmietanki kremowej
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać 2 litrami zimnej, nieosolonej wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 3 godzin (ma tylko lekko "pyrkać"). W razie potrzeby uzupełnić wodę wrzątkiem.

Jasne, że można skrócić czas gotowania wywaru, ale długo gotowany, na bardzo wolnym ogniu, jest zwyczajnie smaczniejszy. Oddaje cały aromat wodzie.

Dodać umyte, obrane i pokrojone na kawałki warzywa i pozostałe składniki. Gotować kolejną godzinę, na wolnym ogniu. Niektórzy dodają warzywa na początku, łącznie z mięsem, ale warzywa nie potrzebują aż tyle czasu co mięso, by wygotować z nich składniki smakowe, poza tym krótsze gotowanie pozwala zachować więcej witamin.

Ja zazwyczaj nie szumuję rosołu do pomidorowej, po prostu przy odcedzaniu odlewam tylko czysty wywar, zostawiając jakieś 100-150 ml na dnie, gdzie zbierają się szumowiny.

Pomidory umyć, naciąż skórkę na krzyż na grzbiecie (ułatwi to póżniej zdejmowanie skórki). Zagotować wodę w dużym garnku, wrzucać do wrzątku na minutę po kilka pomidorów, partiami. Po minucie takiej kąpieli wykładać do miski. Skórka powinna bardzo łatwo odchodzić.

Pomidory najlepiej obierać nad garnkiem z odcedzonym rosołem lub czystą miską, żeby nie utracić ani kropli cennego i smacznego soku. Pomidory przekroić na połówki lub ćwiartki i pozbyć się także zielonych końcówek. Pomidory połączyć z rosołem, gotować ok. 15-20 minut. Zmiksować np. "żyrafą". Doprawić do smaku solą i pieprzem. Warto dać odrobinę śmietanki.

Otrzymujemy ok. 3,5 l zupy.

Podawać gorące z ugotowanym makaronem, posypane natką pietruszki. Z mięsną wkładką: dodając mięso obrane z ugotowanych części kurczaka.



Bądź towarzyski, podziel się!

3 komentarze: