środa, 16 września 2015

Zapiekany ser z warzywami



Lubię tego typu proste dania. Chrupiące warzywa i miękki, ciepły, smaczny ser. Wszystko łatwo dostępne i niedrogie. Mariaż warzyw i sera nie jest wymuszony, bynajmniej. Bardzo polecam.

Podawałam na śniadanie, dla 3 dorosłych osób. Nic nie zostało. Przepis inspirowany daniem z książki Mateusza Gesslera "Moja kuchnia polska". 

Zapiekany ser typu feta z warzywami

Składniki:
  • 1 opakowanie sera "typu feta"
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • pół papryki
  • pół malutkiej cebuli dymki
  • pół średniej wielkości cukinii
  • suszone zioła: bazylia, oregano
  • chili - pieprz cayenne
  • olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 190 st. C. Grzanie góra-dół.

Cukinię, paprykę i pomidory umyć i osuszyć. Z papryki usunąć gniazdo nasienne.
Cukinię pokroić w półksiężyce, paprykę i cebulę w kostkę, pomidorki na połówki, a jeśli są większe, to na ćwiartki. Warzywa zmieszać z bazylią, oregano i pieprzem cayenne. Dodać do nich dwie łyżki oleju rzepakowego.

Naczynie do zapiekania wysmarować olejem (przydaje się do tego ręcznik papierowy lub pędzelek). Ser wyciągnąć z opakowania, odsączyć. Oprószyć z dwóch stron bazylią, oregano i chili - pieprzem cayenne. Ser ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wokół niego rozłożyć, najlepiej w dość cienkiej warstwie warzywa.

Zapiekać przez ok. 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.

Podawać na ciepło.

Uwagi:

Danie to można podawać na śniadanie lub kolację - jako dodatek do kanapek, albo z bagietką czosnkową i lampką wina.

W porze letniej jest także znakomitą potrawą na grilla. Warzywa zapiekaj wtedy na specjalnych tackach, a ser z ziołami duś w folii aluminiowej.

Do dania można też dodać zielone lub czarne oliwki oraz dodać świeże zioła np. tymianek.


***
A może spróbujesz pieczonej ricotty z TEGO przepisu?




Bądź towarzyski, podziel się!

3 komentarze:

  1. Mega,robię dziś na kolację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię przepisy Mateusza Gesslera, są proste, ale smaczne. Ten ser też jest niebanalny.

    OdpowiedzUsuń