Lubię tego typu proste dania. Chrupiące warzywa i miękki, ciepły, smaczny ser. Wszystko łatwo dostępne i niedrogie. Mariaż warzyw i sera nie jest wymuszony, bynajmniej. Bardzo polecam.
Podawałam na śniadanie, dla 3 dorosłych osób. Nic nie zostało. Przepis inspirowany daniem z książki Mateusza Gesslera "Moja kuchnia polska".
Zapiekany ser typu feta z warzywami
Składniki:
- 1 opakowanie sera "typu feta"
- 8 pomidorków koktajlowych
- pół papryki
- pół malutkiej cebuli dymki
- pół średniej wielkości cukinii
- suszone zioła: bazylia, oregano
- chili - pieprz cayenne
- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
Piekarnik nagrzać do temp. 190 st. C. Grzanie góra-dół.
Cukinię, paprykę i pomidory umyć i osuszyć. Z papryki usunąć gniazdo nasienne.
Cukinię pokroić w półksiężyce, paprykę i cebulę w kostkę, pomidorki na połówki, a jeśli są większe, to na ćwiartki. Warzywa zmieszać z bazylią, oregano i pieprzem cayenne. Dodać do nich dwie łyżki oleju rzepakowego.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem (przydaje się do tego ręcznik papierowy lub pędzelek). Ser wyciągnąć z opakowania, odsączyć. Oprószyć z dwóch stron bazylią, oregano i chili - pieprzem cayenne. Ser ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wokół niego rozłożyć, najlepiej w dość cienkiej warstwie warzywa.
Zapiekać przez ok. 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Podawać na ciepło.
Uwagi:
Danie to można podawać na śniadanie lub kolację - jako dodatek do kanapek, albo z bagietką czosnkową i lampką wina.
W porze letniej jest także znakomitą potrawą na grilla. Warzywa zapiekaj wtedy na specjalnych tackach, a ser z ziołami duś w folii aluminiowej.
Do dania można też dodać zielone lub czarne oliwki oraz dodać świeże zioła np. tymianek.
***
A może spróbujesz pieczonej ricotty z TEGO przepisu?
Bądź towarzyski, podziel się!
Mega,robię dziś na kolację!
OdpowiedzUsuńmelduję, że było pyszne!
UsuńLubię przepisy Mateusza Gesslera, są proste, ale smaczne. Ten ser też jest niebanalny.
OdpowiedzUsuń