Jakże smacznym dodatkiem sałatki jest pieczona papryka. "Mięsisty miąższ po obraniu ze skórki staje się jedwabisty. Czerwona, jędrna, błyszcząca papryka traci plastikowy wygląd i zyskuje aksamitną miękkość. Żeby wydobyć z niej jak najwięcej słodyczy, piekę ją dość długo - około pół godziny. Górny opiekacz w piekarniku rozgrzewam do 200 stopni i tuż pod nim układam na ruszcie papryki. Obracam je kilka razy, aby skórka sczerniała równo ze wszystkich stron. Gorące wrzucam do papierowej torby, szczelnie ją zamykam i zostawiam do ostygnięcia. Gdy potrzebuję twardszych papryk, np. do faszerowania, zwiększam temperaturę i cała operacja opiekania trwa krócej. W czasie stygnięcia w zamknięciu przypalona skórka sama obłazi i łatwo można ją oczyścić.
Jeżeli upieczemy papryki w całości, zatrzymają w środku cały sok. Czyszczenie warto robić na sicie, nad naczyniem, do którego będzie spływał sok. Przyda nam się, o ile planujemy zupę albo sos. Jeśli chcemy zrobić z papryk sałatkę, trzeba je dokładnie odsączyć na sicie. Po obraniu usuwamy gniazda nasienne i wycinamy ze środka białe membrany. Można upiec większą ilość, odsączone plastry zalać oliwą (aż będą przykryte) i trzymać w lodówce przez tydzień-dziesięć dni. Jeśli do oliwy wrzucimy czosnek, zioła, kruszony pieprz, trochę octu winnego, to mamy gotową sałatkę." (cyt. za Agnieszką Kręglicką, bo lepiej nie mogłabym tego ująć"Wysokie Obcasy" z 2003 roku)
Tym przepisem zachwycał się Jamie Oliver, zmodyfikowała przepis i zachwycała się nim Ania ze Strawberries from Poland, ja też zrobiłam kilka zmian, posiekałam kapary, dałam mniej chleba, piekłam papryki w piekarniku.
PANZANELLA: włoska sałatka z pomidorów z chlebem
(przepis pochodzi z „Jamie’s Italy”, ze zmianami)
Składniki (na 2 duże porcje):
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 150-200 g białego chleba pszennego lub ciabatty, może być wczorajsza lub przedwczorajsza
- ½ kg najlepszych pomidorów, jakie możesz dostać
- pół garści kaparów z zalewy
- 1 malutka cebula (najlepiej biała, bo najdelikatniejsza)
- 1 garść świeżej bazylii
składniki na sos do sałatki:
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy
- 1 malutki ząbek czosnku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Pieczona papryka: piekarnik nagrzać do 200 stopni (może być grzanie tylko z góry). Paprykę ułożyć na blasze do pieczenia, którą umieścić tuż pod górną grzałką i piec przez 25 - 30 minut, raz przewracając ją podczas pieczenia. Piekarnika nie wyłączać, przyda się jeszcze raz - do zrobienia grzanek.
Skórka papryki gdzieniegdzie sczernieje. Miękką paprykę włożyć do torebki foliowej (ewentualnie do małej miski, którą przykryć pokrywką i odstawić na kilkanaście minut), po czym ją zawiązać i odkłożyć folię na bok. Zostawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować grzanki. Chleb lub bułki pokroić w grubą kostkę. Można to zrobić na patelni - i tam przyrumienić z każdej ze stron. Prościej i szybciej będzie jednak zrobić je w piekarniku. Piec aż będą rumiane i chrupiące. Przestudzić.
Paprykę obrać ze skórki, będzie schodzić bez trudu. Usunąć gniazda nasienne. Sok z papryki nie przyda się, ale możesz go wykorzystać np. do leczo. Paprykę pokroić na niewielkie kawałki.
Pomidory pokroić w grubą kostkę (nie odsączać soku), a cebulę w piórka. Kapary posiekać.
W dużej misce wymieszać pomidory, cebulę, kapary, paprykę i grzanki.
Przygotować sos do sałatki: łyżkę octu wymieszać z 4 łyżkami oliwy, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać z resztą składników, podawać od razu.
Uwagi:
Jamie dodał do panzanelli jeszcze anchovies (ale bez nich jest naprawdę pysznie). Ponadto w książce jest także mowa o rwaniu chleba
0 komentarze
Prześlij komentarz