środa, 23 września 2015

Surówka z czerwonej kapusty w sosie miodowo-musztardowym




Sos. Oto przebój tego dodatku do obiadu. Słodko - ostry, złagodzony śmietaną lub gęstym jogurtem. Będę go używać także do innych warzyw!

Surówka z czerwonej kapusty w sosie miodowo-musztardowym

Składniki:

  • pół małej główki kapusty czerwonej
  • pół sporej cebuli cukrowej lub innej łagodnej
  • opcjonalnie: pół startego jabłka obranego ze skórki
  • opcjonalnie: garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki oleju z pierwszego tłoczenia lub oliwy
  • 3 łyżki chudej śmietany lub gęstego jogurtu
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, głąb wyrzucić. Posolić i odstawić - by nieco zmiękła. Można ją ugnieść drewnianą pałką - by kapusta puściła sok i stała się smaczniejsza.

Cebulę obrać, drobno posiekać. Połączyć z kapustą, dodać ew. starte jabłko i natkę pietruszki.

Olej, miód i musztardę połączyć, dodać śmietanę. Wymieszać i połączyć z pozostałymi z kapustą. Doprawić do smaku pieprzem i ew. solą.



***

Przepis na surówkę z białej kapusty? Proszę bardzo. 
TU kliknij, żeby zobaczyć dwa przepisy.


0 komentarze

Prześlij komentarz