Sos. Oto przebój tego dodatku do obiadu. Słodko - ostry, złagodzony śmietaną lub gęstym jogurtem. Będę go używać także do innych warzyw!
Surówka z czerwonej kapusty w sosie miodowo-musztardowym
Składniki:
- pół małej główki kapusty czerwonej
- pół sporej cebuli cukrowej lub innej łagodnej
- opcjonalnie: pół startego jabłka obranego ze skórki
- opcjonalnie: garść posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżeczki oleju z pierwszego tłoczenia lub oliwy
- 3 łyżki chudej śmietany lub gęstego jogurtu
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, głąb wyrzucić. Posolić i odstawić - by nieco zmiękła. Można ją ugnieść drewnianą pałką - by kapusta puściła sok i stała się smaczniejsza.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Połączyć z kapustą, dodać ew. starte jabłko i natkę pietruszki.
Olej, miód i musztardę połączyć, dodać śmietanę. Wymieszać i połączyć z pozostałymi z kapustą. Doprawić do smaku pieprzem i ew. solą.
***
Przepis na surówkę z białej kapusty? Proszę bardzo.
TU kliknij, żeby zobaczyć dwa przepisy.
0 komentarze
Prześlij komentarz