Chia jest nadal raczej słabo znana w Polsce, w zasadzie kupują ją tylko osoby interesujące się zdrową dietą. Chia jest uprawiana w Meksyku i Ameryce Południowej. Jest bardzo zdrowa. To naturalne źródło wielu witamin, minerałów, błonnika, białka. Chia to naturalne źródło kwasów tłuszczowych omega – 3 (30%) i omega – 6 (40%), w optymalnych dla nas proporcjach. Nie warto się jej opierać, tym bardziej, że jest coraz łatwiej dostępna.
Jak smakuje pudding z chia? Jak galaretka, jak dobry deser, choć świetnie smakuje też na śniadanie. Wymaga co najmniej 5-godzinnego pobytu w lodówce, żeby zagęścić płyn. Nasiona chia są łagodne w smaku, lekko orzechowe. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Spróbujcie poniższego. Pudding jest zarówno lekko słodki, jak i kwaśny. Uwaga: jeśli kupisz trawę cytrynową w większej ilości, to niewykorzystane źdźbła możesz zamrozić. Pudding z chia przygotowany na podst. tego przepisu.
Kokosowy pudding z nasionek chia
Składniki (2 porcje):
- 1/4 szklanki nasion chia
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 źdźbło trawy cytrynowej
- 1 mała limonka
- 2 łyżki (30 ml) brązowego cukru (lub 2-3 łyżeczki ksylitolu - cukru brzozowego)
- owoce np. brzoskwinie, nektarynki, maliny do podania
- opcjonalnie: wiórki kokosowe (do dekoracji)
Do garnka wlać mleko kokosowe, zmiażdżyć nożę trawę cytrynową (obraną z wierzchniej, brzydszej warstwy) i dodać do mleka.
Doprowadzić mleko do wrzenia, gotować przez kilka minut, aż trochę odparuje (powinno zostać nieco ponad szklankę). Następnie wyłączyć je i pozostawić z trawą cytrynową na przynajmniej 30 minut. W tym czasie mleko ostygnie i przeniknie dogłębnie aromatem trawy cytrynowej. Mleko odcedzić.
Posłodzić mleko, dodać skórkę otartą z limonki (uprzednio porządnie umytej i sparzonej), a następnie wyciśnąć z niej sok. Wszystko dokładnie wymieszać, dosłodzić jeżeli mleko jest za mało słodkie.
Do garnuszka z mlekiem wsypać nasiona chia. Dobrze zamieszać i odstawić na bok na kwadrans. Po tym czasie ponownie zamieszać pudding i pozostawić na kolejne 15 minut. Po tym czasie przełożyć pudding do naczynek i wstawić do lodówki na całą noc. Podawać ze świeżymi owocami np. brzoskwiniami, malinami; można posypać wiórkami kokosowymi.
pyszny i lekki deser!
OdpowiedzUsuńNom :) wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń