Szukacie jesiennych przepisów na ciasta? To dość szybki w przygotowaniu placek ze śliwkami. Miodowe, korzenne ciasto, zwarte, dość szybkie w przygotowaniu. Dzięki ciemnemu cukrowi, karmelowe.
Śliwki pełnią w cieście kluczową rolę i nadają mu wilgoci.
Ciasto na sodzie oczyszczonej rośnie dzięki obecności kwaśnym składnikom. W tym przepisie to miód i mleko. Soda rozpoczyna reakcję chemiczną w momencie, gdy zetknie się w środowisku wodnym z kwasem, dlatego ciasta na sodzie powinny być pieczone bezpośrednio po zmieszaniu. Tu poczytajcie więcej o działaniu sody.
Przepis z 9 (250) numeru "Mojego Gotowania". 16 porcji, czas przygotowania, w tym pieczenia: 1 godz. i 25 min.
Imbirowy placek śliwkowy, odwracany
Składniki:
- masło do natłuszczenia formy
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 50 dag węgierek
- 17,5 dag masła
- 14 dag płynnego miodu (może być sztuczny)
- 2 jajka, roztrzepane
- 200 ml mleka
- 30 dag mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
dodatkowo: tortownica o średnicy 23 cm i papier do pieczenia
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm natłuścić, dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia, posypać cukrem trzcinowym.
Śliwki węgierki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Ułożyć ciasno na dnie tortownicy przeciętą stroną do dołu.
Masło stopić z cukrem muscovado i miodem w dużym garnku na małym ogniu, mieszając. Odstawić na co najmniej 10 minut, do ostudzenia. Wlać mleko, wymieszać, następnie dodać roztrzepane jajka. Do masy dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wylać je na śliwki. Szybko przełożyć do piekarnika.
Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Placek pozostawić w formie przez 10 minut, a następnie ostrożnie wyjąć i pozostawić na kratce z wyposażenia piekarnika do ostygnięcia.
Ciasto wyłożyć na talerz do góry dnem. Ciasto można przechowywać w lodówce, zawienięte w pergamin i folię, przez okres do 5 dni.
****
A może spodobają Ci się inne przepisy na ciasta ze śliwkami:
Zdrowe ciasto owsiano-gryczane z czarnymi owocami
Łatwe ciasto ucierane ze śliwkami
Prosty i pyszny placek ze śliwkami i kruszonką
Szybkie i bezproblemowe ciasto z owocami i kruszonką
U mnie w tym roku roiło się od śliwek, ale już ich nie ma(poza tymi w zamrażalniku). Przepisy jednak z chęcią wykorzystam, bo placki ze śliwkami to jedne z najlepszych! :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę posiadania własnych zbiorów! ja korzystam ze śliwek ze sklepu, nadal zresztą je kupuję - do porannej kaszy manny czy płatków owsianych.
UsuńMa piękny, karmelowy kolor :) Aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry :) mam pytanie - czy piekłaś to ciasto na termoobiegu? Pzdr, Iwona
OdpowiedzUsuńNie, zwykłe grzanie - góra, dół.
Usuń