Jeśli szukacie niezbyt słodkiego, pysznego deseru ze śliwkami, oto jest. To słodkie co nieco nie spowoduje większych wyrzutów sumienia. Bardzo polecam!
Kruszonkę i śliwki warto przygotować wcześniej, np. w dzień poprzedzający zrobienie deseru.
Krem i kruszonka na podstawie przepisu z miesięcznika Kuchnia (09/2008), cytuję za blogiem Lepszysmak, gdzie znalazłam przepis.
Deser ze śliwkami, z kremem i kruszonką
Składniki: (5-6 porcji)
1 kg słodkich śliwek (najlepiej mieszaniec lub Stanley)
1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na krem: (5-6 porcji)
250 g serka mascarpone
100 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu z agawy (ew. innej substancji słodzącej)*
Składniki na kruszonkę:
(Uwaga: z podanych proporcji wychodzi około 1 szklanka gotowej kruszonki. Można ją albo dość hojnie rozdzielić w deserze, aalbo pozostawić na później, bo do deseru warto wracać)
- 25 g schłodzonego masła
- 25 g cukru brzozowego (ksylitolu)*
- 25 g płatków owsianych górskich
- 15 g mąki pszennej (u mnie tortowa) (plus ewentualnie 1 łyżka, gdyby kruszonka wyszła bardzo lepiąca)
- 10 g mielonych migdałów/orzechów
*ksylitol czyli cukier brzozowy i syrop z agawy to zdrowsze zamienniki cukru
Wykonanie:
Przygotować kruszonkę. Masło pokroić w kostkę i wymieszać, rozcierając palcami, z pozostałymi składnikami. Ma powstać coś w rodzaju „żwiru z kamyczkami”. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut (ale może być także na całą noc).
Przygotować owoce. Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na kawałki.
(Uwaga: Deser można przygotować także z duszonymi jabłkami. W tym celu obrać 4-5 słodkich jabłek, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki/grubą kostkę. Dalej postępować tak samo jak ze śliwkami.)
Przełożyć śliwki do rondla, dodać cynamon oraz 3-4 łyżki wody. Dusić, często mieszając do czasu aż owoce zmiękną, ale nadal będą widoczne całe ich kawałki. Trwa to około 15 minut. Odstawić, aby ostygły.
Upiec kruszonkę. Blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i rozsypać na nim warstwę kruszonki. Wstawić do gorącego piekarnika (170 stopni) i piec 10-15 minut, do czasu aż nabierze złocistego koloru. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.**
**Uwaga: Gdyby kruszonka, w czasie pieczenia, zlepiła się w większe kawałki, pokruszyć ją po wystudzeniu.)
**Uwaga: Gotową kruszonkę trzymać w szczelnie przykrytym/zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej.
Przygotować krem. Serek mascarpone połączyć z jogurtem oraz syropem z agawy i ubić na puszysty krem.
Deser podawać w szklanych pucharkach, kieliszkach lub szklaneczkach. Na dno nałożyć owoce, potem warstwę kremu, a całość posypać kruszonką.***
** Uwaga: Jeśli chcemy przygotować deser z wyprzedzeniem, można do pucharków nałożyć owoce oraz krem i tak wstawić do lodówki. Kruszonką posypać tuż przed podaniem. W ten sposób nie utraci ona swojej chrupkości
***
Może spróbujesz innego deseru ze śliwkami? Puree śliwkowego z serkiem waniliowym i jogurtem
Inne propozycje końca lata:
Torcik śmietankowy z rozmarynem i świeżymi malinami
Czekośliwka
Powidła śliwkowe klasyczne, ze śliwek węgierek, bez dodatku cukru
Spadłaś mi z nieba z tym przepisem. Czegoś takiego szukałam! Wszyscy jedli, aż im się uszy trzęsły. Byliśmy łasuchami, więc wszystko zjedliśmy we trójkę. Trochę posypki zostało na dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń