Ciasto z brzoskwiniami i orzechami nerkowca, które można nazwać też z francuska galette. Galette to rustykalna tarta, o nieregularnych brzegach, którą piecze się nie w formie, a na dużej blasze do pieczenia. Jej brzegi zawija się i nakłada na przygotowane w środku nadzienie. Ciasta się nie podpieka bez nadzienia, jak ciasta kruche.
Tartę tę warto mieć w swoim repertuarze kulinarnym, bo jest pyszna. Do zrobienia z morelami albo polskimi brzoskwiniami (te ostatnie jeszcze są na targowiskach). Przygotowywałam ją wraz z Pawłem Małeckim, w ramach warsztatów cukierniczych Lidla, na które zostałam zaproszona.
poziom trudności: średni, czas: 1,5 godz., ilość porcji: 12
Ciasto z brzoskwiniami i orzechami nerkowca
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 2 szczypty soli
- 200 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)
- 40 g kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
- 16 g cukru waniliowego
- białko do posmarowania brzegów ciasta
- cukier trzcinowy do posypania brzegów
Wykonanie ciasta:
Posiekać mąkę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i szybko zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok. 35 cm.
Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć nadzienie brzoskwiniowe, zostawiając 5-6 cm marginesu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem, posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym oraz resztą orzechów wierzch nadzienia brzoskwiniowego. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez ok. 40-45 minut.
Jeśli lubisz gdy ciasto ma bardziej skarmelizowane brzoskwinie, piecz je nieco dłużej.
Po upieczeniu ciasto pozostawić do wystygnięcia, choć ciepłe również jest bardzo smaczne.
Składniki - nadzienie:
- 1 kg brzoskwiń (wypestkowanych i przekrojonych na pół)
- 250 g cukru żelującego*
- 150 g orzechów nerkowca (posiekanych)
- 50 g orzechów nerkowca do posypania (posiekanych)
- 10 g mielonego cynamonu
* jeśli masz zamiar jeść ciasto na ciepło, możesz użyć też zwykłego cukru, ten żelujący da inną konsystencję masy owocowej po ostudzeniu
Wykonanie nadzienia do ciasta:
Brzoskwinie wymieszać z cukrem, cynamonem oraz większą częścią posiekanych orzechów. Nałożyć na ciasto nacięciem do góry.
Jeśli lubisz, owoce możesz podzielić na kilka kawałków.
wszystkie fotografie niepodpisane jako "ninawkuchni.pl", wykonane przez Lidl |
Bądź towarzyski, podziel się!
Mmm, musiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń