Sałatka na szybki lunch na wynos, zwłaszcza gdy żar leje się z nieba. Samo przygotowanie zajmuje kilka minut.
Dzięki leżakowaniu w lodówce, zarówno ser feta i ciecierzyca marynują się w aromatycznym pesto. To 2 porcje na lunch lub 4 jako dodatek do kolacji/obiadu.
Sałatka z ciecierzycą i pesto z bazylii, z serem feta
Składniki (2-4 porcje):
- 1 i 3/4 szklanki gotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka ciecierzycy)
- 1 szczodra łyżka pesto z bazylii, domowego lub gotowego
- 100 g fety, sera bałkańskiego lub typu feta
- pół niedużej cebuli czerwonej
- 2-3 łyżki pestek słonecznika
Wykonanie:
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, do zezłocenia.
Cebulę obrać, drobni posiekać. Ser typu feta pokroić w małą kostkę lub pokruszyć.
Wszystkie składniki połączyć i wstawić do lodówki, do "przegryzienia" na minimum godzinę.
dosłownie kilka składników, a jaki efekt!! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
opcjonalnie 2-3 pokrojone pomidory suszone z oliwy, baja przepis
OdpowiedzUsuń