Proste letnie śniadanie. Domowe pesto z bazylii, cienko posmarowane na grzankach z patelni, z najlepszym twarogiem, wszystko posypane chrupiącymi, prażonymi pestkami słonecznika. Siła tych kanapek tkwi w prostocie. Bardzo polecam tę miłą odmianę.
Przepis na domowe pesto z bazylii znajdziesz tutaj, a na pesto z natki pietruszki tutaj.
Kanapki z pesto i bialym serem
Składniki:
- białe pieczywo na grzanki (bagietka, bułka)
- pesto z bazylii lub natki pietruszki - domowe lub gotowe
- twaróg tłusty lub półtłusty, kilka plasterków
- ziarna słonecznika
Wykonanie:
Rozrzać patelnię, uprażyć kilka minut ziarna słonecznika, aż będą złociste. Zdjąć z patelni. Następnie włożyć pokrojone pieczywo na grzanki, podpiekać w dwóch stron, aż będzie chrupiące.
Grzanki posmarować pesto, nałożyć plastry twarogu i posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Bądź towarzyski, podziel się!
zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
już mnie dziś zapraszałaś :) dzięki
Usuń