To pomysł na szybką, letnią kanapkę, która sprawdzi się też na lunch w pracy. Na gorąco jest wyśmienita, ale i na zimno mi smakowała. Pesto jest świetnym zastępcą masła, a przy okazji nośnikiem smaku.
Do takiej kanapki a'la caprese pasują mi bagietki i inne białe pieczywo. Po podgrzaniu są przyjemnie chrupiące. Do tego ciągnący się ser mozarella i aromatyczne pomidory. Czegóż chcieć więcej? ;)
Kanapka caprese z pesto czyli kanapka z pomidorami, mozarellą i pesto z bazylii
Składniki na jedną kanapkę:
- 1/3 szt. bagietki
- 2 łyżeczki pesto z bazylii, domowego lub gotowego
- połowa kulki mozarelli z zalewy
- aromatyczny pomidor np. bawole serce, malinowy, gruntowy
- opcjonalnie: świeże listki bazylii, pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Włączyć piekarnik: 200 st. C termoobieg, 220 st. C grzanie góra-dół. Sprawdzi się też grill ogrodowy.
Bagietkę rozkroić. Jedną połowę posmarować pesto z bazylii. Drugą połowę wyłożyć pokrojonymi w plasterki serem mozarella i pomidorami - naprzemian. Tych dobroci nie żałować.
Można doprawić pieprzem i ułożyć kilka listków bazylii.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, na górną półkę, i piec 8 -10 minut, aż bagietka będzie chrupiąca, a ser stopiony. Najlepsze na gorąco.
0 komentarze
Prześlij komentarz