piątek, 7 sierpnia 2015

Drobiowe pulpety z cukinią



Przepis na pulpety pochodzi z jednej z bardziej interesujących książek - Yotama Ottolengiego i Sami Tamimi "Jerusalem" (w ubiegłym roku wydanej także w Polsce). Niebanalne kompozycje smakowe, dużo zdrowych i ciekawych przepisów. Wszystko, co do tej pory z niej przygotowałam, bardzo mi smakowało.

Nie inaczej było z tymi pulpecikami. Robiłam dwukrotnie, w tym i ubiegłym roku. Za każdym razem w domu brakowało sumaku do sosu (który, w co nie wątpię, jeszcze bardziej podkręca jego smak), ale nie szkodzi. Może za trzecim razem :) Nie warto rezygnować z tego dania z braku tej egzotycznej przyprawy. Jak smakuje sumak? Jest kwaśny w smaku, nie do zastąpienia.

Sam pomysł na wzbogacenie mięsa warzywami bardzo mi się podobał, plus to, że zazwyczaj suchy indyk dostaje zastrzyk soczystego składnika - cukinii.

Pulpety robiłam zarówno ze zmielonego indyka, jak i podudzi kurczaka - te ostatnie są nieco bardziej tłuste, ale też i soczyste. Obie wersje mi smakowały! Polecam samodzielne zmiksowanie mięsa w blenderze (jeśli nie masz maszynki do mielenia), zajmuje to dosłownie chwilę, a wiesz co jesz.

Polecam podawać np. z sałatką z pomidorów albo grillowanymi warzywami i kaszą np. z patelni z warzywami, albo młodymi ziemniakami.

Najpierw zrób sos, by smaki dobrze się połączyły w lodówce.


Drobiowe pulpety z cukinią

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka (dobre są też podudzia kurczaka)
  • 1 duża cukinia (około 200 g) starta na tarce jarzynowej
  • 3 małe cebulki dymki lub 1-2 szt. razem z jasnozieloną częścią szczypioru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • olej do smażenia, kilka łyżek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C.

W dużej misce połączyć wszystkie składniki. Dobrze połączyć ręką. Formować nieduże pulpeciki, każdy o wadze ok. 45 g (w sumie około 18 sztuk).

Rozgrzać kilka łyżek oleju na dużej patelni. Obsmażać partiami pulpety - z każdej strony, około około 4 minut, aż się zezłocą. W razie potrzeby dodać trochę oleju.

Obsmażone pulpeciki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec 5-7 minut (albo do czasu aż będą całkowicie upieczone w środku). Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej, koniecznie z sosem.

Sos z kwaśnej śmietany z sumakiem

Składniki:
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 ½ łyżki oliwy
  • 1 łyżka sumaku*
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w salaterce.
Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na co najmniej pół godziny, aby całośc się "przegryzła".

*do dostania w niektórych sklepach z żywnością arabską




1 komentarz:

  1. Uwielbiam pupeciki z cukinią. Następnym razem też dodam kminku, bo nie doceniałam tej przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń