Przepis na świeże, wczesnoletnie ciasto. Nieprzesłodzona masa truskawkowa, na spodzie z herbatników, najlepiej z czekoladą. Lekkie, lubiane, podzielne. Polecam!
Można też zamiast klasycznej tarty zrobić z tego ciasta tak lubianą "piankę truskawkową" z biszkoptami - gotowe biszkopty, np. te podłużne. Biszkopty wyłożyć na dno blaszki, potem bardzo delikatnie wylewać masę truskawkową (zbyt gwałtowne wylanie spowoduje, że biszkopty się podniosą i znajdą się z środku ciasta zamiast na dnie)
To ciasto może być w formie farty, ale także w dowolnej innej, np. w tortownicy.
Jest pyszne!
Tarta z truskawkami, deser/ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 225 g herbatników polanych czekoladą, najlepiej typu digestive, półsłodkich lub nawet lekko słonych
- 60 g masła
- 400 truskawek + kilka truskawek do dekoracji
- 2 łyżki (30 ml) żelatyny w proszku*
- 400 ml śmietanki kremowej 30 %, dobrze schłodzonej
- ⅓ szklanki cukru
- sok z ½ cytryny
Wykonanie:
Masło roztopić, przestudzić. Ciastka włożyć do malaksera, zemleć na pył. Połączyć ciasteczkowy pył i masło - uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
Takim "piaskiem" wyłożyć formę do ciasta (nie trzeba jej niczym natłuszczać). Może być forma do tarty lub zwykła tortownica. W zależności od wielkości formy, starczy na samo dno lub dno + brzegi. Odstawić do lodówki na min. 20-30 minut do schłodzenia i zestalenia.
Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka włożyć do miksera wraz z sokiem z cytryny, zmiksować na gładko (zmiksowanie na początku małej partii truskawek powoduje, że łatwiej nam będzie zmiksować resztę). Dołożyć kolejne partie truskawek. Zmiksować.
Żelatynę zalać wrzątkiem w takiej ilości, by można ją było można wymieszać i była lekko płynna. Żelatyna powinna się rozpuścić.
Mus truskawkowy zagotować, wyłączyć gaz, dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Odstawić do zupełnego ostygnięcia.
Dobrze schłodzoną (przynajmniej 12 h w lodówce) śmietankę ubić na sztywno. Wymieszać łyżką ze schłodzonym musem truskawkowym. Mus wylać do formy z ciastem. Odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia i zestalenia.
***
Może zrobisz dwa inne, pyszne ciasta?
Ciasto z truskawkami, mascarpone i bitą śmietaną - bez pieczenia
Torcik śmietankowy z rozmarynem i świeżymi malinami - bez pieczenia
prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta oglądać! :) Nie robię, bo nie umiem się obchodzić z agarem, a żelatyny nie jem.. Ale kiedyś z pewnością będę próbować zrobić takie cudo! :)
OdpowiedzUsuńjaka średnica jest u Pani?
OdpowiedzUsuńnie pamiętam, ale na pewno nie szersza niż 24 cm, tortownica może być mniejsza, to ciasto będzie wyższe
Usuń