poniedziałek, 8 czerwca 2015

Kasza manna z truskawkami





Przepis na kaszę mannę ze Skandynawii (a w wersji podstawowej, rodem z Polski, znanej zapewne niektórym z dzieciństwa). 

Vispipuuro (fiń. "bita owsianka") lub klappgröt (szwedzki) to słodki deser, typ owsianki z kaszy manny z jagodami, zazwyczaj brusznicami. To danie zarówno kuchni szwedzkiej, jak i fińskiej. Kasza manna jest gotowana z jagodami i słodzikiem. Po ochłodzeniu, owsianka jest energicznie ubijana do uzyskania lekkiej konsystencji musu. Deser podaje się z mlekiem i cukrem. Inne używane owoce i jagody to żurawina, morele, agrest i truskawki (cyt. za Wikipedią). W niektórych przepisach czas ubijania to nawet 20 minut - mus ma zmienić nie tylko konsystencję, ale i przy okazji kolor na jaśniejszy.

Dziś pokazuję prostszą wersję, przede wszystkim szybszą. Zainspirowałam się tym przepisem. Zamieniłam cukier na ksylitol, zmniejszyłam jego ilość o połowę, nieco zmieniłam sposób wykonania.

To naprawdę smaczny deser albo śniadanie, zwłaszcza polecam wersję kokosową. Kasza przeobraża się z kopciuszka w królewnę, chyba, że to ja dopiero zaczynam dostrzegać w niej coś innego niż danie z dzieciństwa. 

Kasza manna z truskawkami, na deser i na śniadanie

Składniki:
1 porcja śniadaniowa, 2 porcje deserowe 
  • 45 g kaszy manny (3 łyżki)
  • 1 szklanka mleka (polecam kokosowe)
  • 150 g słodkich truskawek - waga po odszypułkowaniu
  • 1 płaska łyżka ksylitolu (cukru brzozowego)* lub cukru
  • do podania: kilka truskawek
*substancja słodząca od 3. roku życia, polecana dla diabetyków, osób na diecie i dbających o linię

Wykonanie:

Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować na gładki mus.

Do rondelka wlać mus truskawkowy wraz z połową szklanki mleka i cukrem. Doprowadzić do wrzenia. W pozostałej połowie szklanki mleka rozprowadzić kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Po zagotowaniu mleka truskawkowego, stopniowo wlewać kaszę mannę, energicznie mieszać. Zagotować i gotować na wolnym ogniu około 1 minuty (lub zgodnie z zalecanym czasem gotowania na opakowaniu). Kasza manna powinna być gęsta.

Odstawić na pół godziny do przestygnięcia. Po tym czasie ubić ją mikserem (końcówka jak do ubijania śmietanki) przez 4-5 minut, na najwyższych obrotach, aż budyń z kaszy manny stanie się bardziej puszysty, a najlepiej jeśli by nieco zmienił kolor na jaśniejszy.

Podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej z posiekanymi truskawkami dla ozdoby (ale i smaku).

Opcjonalnie/zamiennie: podawać tuż po ugotowaniu, gdy jest gorąca. Wówczas otrzymamy kaszę mannę po polsku. Także pyszna!


***
A może masz ochotę na:

mus, zwany czasem kremem lub budyniem, jaglany z truskawkami?


albo na owsiankę z karmelizowanymi truskawkami?





Spodobało ci się? Polub mnie

3 komentarze: