Przepis na zupę pieczarkową jest bardzo prosty. Pieczarki dodawane do zupy zyskują gdy są podsmażane na maśle, a to wpływa na efekt finalny - smak zupy.
Można podawać ze śmietaną, ale nie ma takiej potrzeby, zupa broni się i bez tego. Najlepsza jest następnego dnia po ugotowaniu, gdy smaki się połączą. Luźna interpretacja przepisu Janka Paszkowskiego , zamieszczonego w książce "Kuchnia z pasją".
Zupa pieczarkowa
Składniki:
Rosół:
- 60 dag szpondra wołowego z kością (ew. 1 skrzydło z indyka)
- 9 szklanek wody + tyle ile wyparuje
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- sól, pieprz
- nieco suszonych grzybków (jeśli masz)
Zupa:
- 2 nieduże cebule czerwone
- pół kg pieczarek
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 ziemniaki
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- do posypania: natka pietruszki (opcjonalnie, ale b.polecam)
Potrzebne będzie 0,75 ml - 1 litra rosołu. Resztę możesz zamrozić lub wykorzystać do czegoś innego.
Wykonanie:
Jak zrobić rosół: do dużego garnka wlać 9 szklanek wody, włożyć umyte mięso i przyprawy - ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i 1,5 łyżki soli. Doprowadzić do wrzenia i po około godzinie od zagotowania, dodać umytą, obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyznę. Zmniejszyć płomień i gotować wszystko razem przez kolejne 30 minut. W razie potrzeby, uzupełnić wodę.
Rosół odcedzić, odlać 1 litr, wlać do garnka. Do rosołu włożyć obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości.
W tym czasie zająć się gwiazdą tego przepisu, czyli pieczarkami. Aby były naprawdę smakowite, przetrzeć je delikatnie wilgotną ściereczką, ale nie płukać pod bieżącą wodą. Grzyby są jak gąbka! Wchłonęłyby całą wodę i straciły przez to smak i aromat.
Oczyszczone pieczarki pokroić na dość grube plasterki i przełożyć do miski. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozpuścić kawałek masła i wrzucić cebulę. Podsmażać chwilę i dodać pieczarki. Smażyć na dużym ogniu, często mieszając. Niech nabiorą apetycznego, złotego koloru. Doprawić pieprzem i sosem sojowym. Możesz skropić je również odrobiną soku z cytryny, bo grzyby go kochają. Taką pyszną cebulowo-pieczarkową mieszaninę przełożyć do garnka z rosołem i ziemniakami, doprowadzić do wrzenia. Doprawić według uznania (pieprzem i solą, ew. dodać nieco więcej sosu sojowego).
Podawać na ciepło. Warto posypać posiekaną natką pietruszki.
Bądź towarzyski, podziel się!
Moja ulubiona zupa :-)
OdpowiedzUsuńteż lubię :)
Usuń