Ogórecznik lekarski (Borago officinalis L.) to jednoroczny kwiat, który rozsiewa się sam. Najlepiej zasadzić go w ogródku, by móc się nim cieszyć na stałe. Można też poszukać go na miedzach i polach. Dziś jest prawie zupełnie zapomniany, niegdyś był cenioną przyprawą i jarzyną. Jadalne są i włochate listki i kwiaty - smakują świeżo, pachną i smakują ogórkowo. Listki trzeba bardzo drobno posiekać, kwiatki zaś można dodawać w całości. Ogórecznik zawiera mikro- i makroelementy, takie jak żelazo, cynk, wapń, potas; flawonoidy, witaminy: C i B, krzemionkę. Ma łagodne działanie moczopędne, przeciwzapalne, uspokajające i bakteriobójcze.
na zdj. twaróg wraz z "odchudzającą" owsianką |
Składniki:
- 200 g twarogu
- 2-3 łyżki jogurtu lub chudej śmietany
- 2-3 łyżki drobno posiekanych młodych liści ogórecznika
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki wymieszać widelcem lub zmiksować w małym malakserze. Doprawić do smaku solą (opcjonalnie) i pieprzem.
Serwować z pieczywem i np. rzodkiewką.
ogórecznik w rozkwicie, zdjęcie: Wikipedia |
Bądź towarzyski, podziel się!
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
0 komentarze
Prześlij komentarz