piątek, 22 maja 2015

Twarog z ogórecznikiem



Ogórecznik lekarski (Borago officinalis L.) to jednoroczny kwiat, który rozsiewa się sam. Najlepiej zasadzić go w ogródku, by móc się nim cieszyć na stałe. Można też poszukać go na miedzach i polach. Dziś jest prawie zupełnie zapomniany, niegdyś był cenioną przyprawą i jarzyną. Jadalne są i włochate listki i kwiaty - smakują świeżo, pachną i smakują ogórkowo. Listki trzeba bardzo drobno posiekać, kwiatki zaś można dodawać w całości. Ogórecznik zawiera mikro- i makroelementy, takie jak żelazo, cynk, wapń, potas; flawonoidy, witaminy: C i B, krzemionkę. Ma łagodne działanie moczopędne, przeciwzapalne, uspokajające i bakteriobójcze.
na zdj. twaróg wraz z "odchudzającą" owsianką 
Twaróg z ogórecznikiem

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 2-3 łyżki jogurtu lub chudej śmietany
  • 2-3 łyżki drobno posiekanych młodych liści ogórecznika
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać widelcem lub zmiksować w małym malakserze. Doprawić do smaku solą (opcjonalnie) i pieprzem.

Serwować z pieczywem i np. rzodkiewką.



ogórecznik w rozkwicie, zdjęcie: Wikipedia

Bądź towarzyski, podziel się!


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

0 komentarze

Prześlij komentarz