piątek, 8 maja 2015

Rolada z piersi kurczaka z estragonem




To jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych przepisów obiadowych, nie tylko jeśli chodzi o kurczaka. Najbardziej smakował mi na ciepło, ale sprawdził się też jako dodatek do kanapki. Nada się także jako składnik zimnego bufetu.

Wilgotny, serowo-ziołowy farsz z cytrynową nutą. Nie zawiedziecie się. Przepis z książki "Fresh from the Garden. Food to Share with Family and Friends" Sarah Raven, z której pochodzi też przepis na wyborne kotlety wegetariańskie z grochu, sałatkę z jarmużem i dynią czy zupę dyniową z jabłkiem.

Rolada z piersi kurczaka z ziołami i serkiem

Składniki (6 porcji):
  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka, najlepiej zagrodowego
  • 150 g zieleniny: świeżego szpinaku, rukoli, rukwi wodnej, botwinki (listków) - użyłam mieszanki szpinaku i rukoli
  • 1 mały pęczek estragonu - 30 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 340 g serka kremowego (kanapkowego, typu Philadephia)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka wywaru z warzyw lub z kurczaka i warzyw
Wykonanie:

Przepis na łatwy bulion z warzyw znajdziesz tutaj.

Piekarnik rozgrzać do temp. 175 st. C.

Każdą z umytych i osuszonych ręcznikiem piersi kurczaka przeciąć w połowie, ale nie do końca, jak książkę. Włożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem lub spłaszczyć wałkiem do szerokości około 2,5 cm.

Nadzienie: posiekaną zieleninę i 3/4 estragonu umieścić w mikserze, dodać czosnek, serek kanapkowy, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Zmiksować. Z braku miksera: można zieleninę bardzo drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą na desce i powstałą pastę połączyć z pieprzem i skórką, rozetrzeć drewnianą łyżką.

Nadzienie rozsmarować po rozbitej tłuczkiem piersi kurczaka. Zrolować. Można użyć wykałaczek dla uzyskania i zachowania kształtu. Rolady przełożyć do naczynia do zapiekania. Wlać tyle bulionu, aby przykrywał on piersi do 1/4 wysokości.



Wstawić do piekarnika, na środkowy poziom. Piec 30 minut, albo do czasu, aż kurczak w całości się upiecze.

Po wyjęciu z piekarnika, pozwolić mięsu odpocząć 5 minut, pod przykryciem. Przed podaniem posypać pozostałym, posiekanym estragonem.

Podawać z ryżem lub kaszą jęczmienną oraz zieloną fasolką, sałatką, grillowanymi szparagami lub po prostu ćwikłą z chrzanem.

Jeśli chcesz wziąć kurczaka na piknik, pozwól roladom ostygnąć, po czym włóż do lodówki na kilka godzin.


Podoba Ci się? Podziel się!

0 komentarze

Prześlij komentarz