Pieczona owsianka z marchewką. Mówienie, że jest to prawie ciasto marchewkowe owsiane byłoby może pewnym nadużyciem, a może nie? Propozycja na weekendowe śniadanie. Będziecie zaskoczeni, bo to jest dobre - oczywiście, jeśli jesteście fanami owsianki. Szczególnie smaczna jest chrupiąca i słodka posypka. Masa jest jak gotowana owsianka ;) tylko mocno przyprawiona korzennie.
Oryginalny przepis pochodzi ze wspaniałego bloga GreenKitchenStories, ale ja posłużyłam się wersją zmodyfikowaną ze strony ammniam.pl (zajrzyjcie tu koniecznie). Robiłam z połowy porcji, poniżej podaję takie właśnie proporcje.
Pieczona owsianka z marchewką - ciasto marchewkowe owsiane
Baked Carrot Cake Oatmeal
(2-3 duże porcje śniadaniowe, albo 4-5 jeśli mało jesz albo np. pijesz jeszcze zielony koktajl)
Składniki:
- 1 szklanka zwykłych płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ziarenka wyłuskane z połowy małej laski wanilii
- 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/8 łyżeczki mielnej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki imbiru w proszku
- mała szczypta soli
- 100g drobno startej obranej marchewki
- 30 g rodzynek
- skórka starta z 1/4 pomarańczy (tylko pomarańczowa część) - uprzednio wyszorowanej i sparzonej
- 1 płaska łyżka (15 ml) zmielonego siemienia lnianego (nasion lnu) + 35-40 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżki syropu klonowego*
- 1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- ew. tłuszcz do wysmarowania foremek albo papier do pieczenia
- Posypka:
- 1/2 szklanki (90 g) orzechów włoskich, posiekanych
- 50 g ziaren słonecznika,
- 3 łyżki syropu klonowego*
- dodatkowo do podania: jogurt naturalny albo kokosowa bita śmietana
*Można zastąpić np. miodem, albo syropem z agawy, ale rzeczywiście syrop klonowy jest tu strzałem w dziesiątkę, smakuje karmelowo.
Wykonanie:
Siemię lniane zalać ciepłą, przegotowaną wodą, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Przygotować pozostałe składniki.
Piekarnik włączyć na grzanie góra-dół, 180 °C.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia (użyłam keksówki o wymiarach dolnych 26 cm dł. x 8 cm szer.) posmarować olejem kokosowym lub innym tłuszczem albo wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, przyprawy, marchew, rodzynki i skórkę z pomarańczy.
W drugiej misce wymieszać mleko, sok z pomarańczy, syrop klonowy i papkę z siemienia lnianego. Ja to dokładnie zmiksowałam, bo papka z siemienia była bardzo gęsta.
W trzeciej misce połączyć ze sobą pestki słonecznika, posiekane lub przemielone przez sekundę lub dwie w malakserze orzechy włoskie wraz syropem klonowym i dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne/ blaszkę napełnić mieszaniną owsiano-marchewkową; za pomocą dłoni lub łyżki docisnąć całość do dna. Zalać delikatnie mlecznym płynem - pokryje on całość masy owsiano-marchewkowej.
Na wierzchu rozprowadzić równomiernie mieszaninę orzechów i ziaren słonecznika, wyrównać.
Tak przygotowaną owsiankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut, do momentu, aż wierzch owsianki ładnie się przyrumieni.
Następnie wyjąć owsiankę z piekarnika i odstawić na 10-15 minut, aby chwilę "odpoczęła".
Po tym czasie można zabrać się za pałaszowanie. Można podawać ją z jogurtem lub z kokosową bitą śmietaną. Ja podawałam jeszcze z cząstkami pomarańczy (która zostanie Ci po starciu skórki i wyciśnięciu łyżki soku).
chcesz kawałek? |
Spodobało ci się? Polub mnie
Pieczona owsianka jest najlepsza <3 Ostatnio jem prawie codziennie, a wersja marchewkowa wychodzi średnio co 2 dni :D
OdpowiedzUsuńno proszę :) robisz tak samo czy nieco inaczej?
Usuńpyszne, zdrowe ciacho! takie można jeść bez końca :)
OdpowiedzUsuńciasto to nazwa baaaardzo umowna ;)
UsuńA co u Ciebie ostatnio tak dietetycznie? Owsinke w tej wersji zrobie oowiazkowo.
OdpowiedzUsuńwiosna!
Usuń