niedziela, 24 maja 2015

Owsianka na odchudzanie, błyskawiczna





Owsianka na śniadanie jest śniadaniem mistrzów dla biegaczy, dla osób na diecie odchudzającej, a także dla innych dbających o linię.

Płatki owsiane na długo wypełniają żołądek, a Helena Rubinstein, twórczyni znanej marki luksusowych kosmetyków, przemysłu kosmetycznego oraz salonów piękności, doceniała je na co dzień. Nie tylko sama jadła na śniadanie tzw. surówkę piękności (czyli płatki owsiane namoczone w wodzie, z dodatkami), ale także podawała ją jako pierwszy zabieg w salonach kosmetycznych. To ze względu na dodatni wpływ na cerę, włosy, paznokcie, koloryt skóry – słowem na urodę, a także na samopoczucie.

Dietetycy twierdzą, że codziennie jedząc owsiankę, skuteczenie obronimy się przed otyłością.

Niniejszy przepis pochodzi z książki "9 i pół tygodnia czyli skuteczne odchudzanie z dietą garstkową" dr n. med. Anny Lewitt - swoją drogą ciekawej pozycji, bo zawiera ona gotowe jadłospisy dla kobiety i mężczyzny na 9 i pół tygodnia - okresu, który ma za zadanie uregulować jedzenie, wprowadzić regularność posiłków i oczywiście spowodować utratę wagi. Anna Lewitt to trenerka odżywiania i twórczyni naukowego programu "Skuteczne Odchudzanie", który prowadzi pod opieką naukowo-medyczną m.in. profesorów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jest wielką miłośniczką starych, babcinych sposobów na odchudzanie - takich jak kasze, które zaleca jeść kilka razy dziennie. Zabrania podjadać! Pięć posiłków dziennie o kaloryczności całkowitej nieco wyższej niż podstawowa przemiana materii PPM, jedzenie co trzy godziny, picie dużo wody, oto jej przepis na sukces.

Owies i produkty owsiane są ważnym źródłem wielu cennych składników o znaczeniu odżywczym i biologicznym, a przede wszystkim białek, tłuszczów, błonnika, węglowodanów oraz związków mineralnych i witamin. Na uwagę zasługuje zawartość błonnika pokarmowego, którego np. w płatkach owsianych jest około 14%, w tym frakcji nierozpuszczalnej ponad 6%, a rozpuszczalnej blisko 8%. Tak wysoki poziom frakcji rozpuszczalnej jest wśród zbóż charakterystyczny tylko dla owsa.

Frakcja nierozpuszczalna:

1. Pobudza funkcje żucia, wydzielania śliny działającej ochronnie na zęby.
2. Wykazuje zdolność wiązania wody.
3. Buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku.
4. Wpływa na wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego (gastryny).
5. Zwiększa objętość treści pokarmowej w jelicie cienkim.
6. Wpływa na zwiększone wydzielanie soków trawiennych.
7. Pobudza ukrwienie jelit.
8. Poprzez mechaniczne drażnienie ścian jelita grubego wpływa na jego perystaltykę, chroni przed zaparciami, uchyłkowatością jelit, polipami, żylakami odbytu i chorobą nowotworową.
9. Zmniejsza wartość energetyczną diety i daje uczucie sytości.

Frakcja rozpuszczalna:

1. Prawie w całości ulega degradacji bakteryjnej w jelicie grubym (jest pożywką dla bakterii).
2. Tworzy żele o dużej lepkości, zwiększa gęstość treści pokarmowej.
3. Zwalnia czas pasażu.
4. Ma zdolność wychwytywania toksycznych związków, zapobiega wchłanianiu ich w jelicie.
5. Działa odtruwająco (dzięki obecności kwasu glukuronowego).
6. Odgrywa dużą rolę w zaburzeniach gospodarki lipidowej (obniża stężenie cholesterolu, wiąże znaczne ilości kwasów żółciowych, zwiększa wydalanie tłuszczów ze stolcem, opóżnia wchłanianie triacylogliceroli).
7. Powoduje zwolnienie wchłaniania glukozy.
8. Wzbogacenie diety produktami bogatymi w Beta-glukany, zapobiega niedokrwiennej chorobie serca, wzmacnia system immunologiczny.
9. Zapobiega namnażaniu komórek nowotworowych.
10. Ułatwia gojenie ran i zapobiega infekcjom skórnym.

Właściwości zdrowotne składników owsa skłaniają do częstszego sięgania po produkty spożywcze, w których dominującymi składnikami są ziarna tego zboża lub jego przetwory, zwłaszcza, że regularne spożywanie posiłków zawierających przetworzone ziarno owsa przyczynia się do:

– obniżenia nadmiernego poziomu cholesterolu we krwi,
– poprawy perystaltyki jelit,
– korzystnego oddziaływania przy leczeniu cukrzycy,
– wzmocnienia odporności immunologicznej,
– usuwania wolnych rodników,
– zmniejszania ryzyka zapadalności na raka jelita grubego,
– działania pobudzającego procesy przemiany materii,
– niwelowanie niedoboru białka,
– zwiększania sprawności fizycznej i umysłowej,
– korzystnego oddziaływania psychotropowego na ustrój,
– korzystnego prozdrowotnego oddziaływania na uzębienie i skórę.

Informacje o ww. właściwościach owsa zaczerpnęłam z publikacji Marka Gibiskiego, Doroty Gumul, Jarosława Korusa "Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych", którą w całości znajdziecie na stronie czasopisma "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", wydawanego przez Polskie Towarzystwo Technologów Żywności.


Owsianka na odchudzanie, blyskawiczna

Składniki [owsianka: wersja dla kobiet]:
  • 30 g płatków owsianych (3 łyżki z małą górką)
  • 1 łyżeczka (5 g) nasion dyni
  • 1 łyżeczka (5 g) nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka (5 g) siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka niesłodzonych owoców suszonych (7 g), takich jak rodzynkiu, żurawina, morele, śliwki lub inne
  • świeże owoce np. 1 mandarynka (65 g), 1 kiwi (75 g), kawałek pomarańczy (120 g), kawałek grejpfruta (130 g), winogrona - 60 g, 3/4 owocu granatu (75 g), gruszka (130 g), śliwki (80 g), morele (45 g), 2 plastry ananasa (160 g ), 1/3 szt. średniej wielkości mango (90 g), 1 szklanka truskawek (150 g), maliny lub inne owoce sezonowe (120 g)
Składniki [owsianka: wersja dla mężczyzn]:
  • 40 g płatków owsianych (4 łyżki z małą górką)
  • 2 łyżeczki (10 g) nasion dyni
  • 2 łyżeczki (10 g) nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka (5 g) siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka niesłodzonych owoców suszonych (7 g), takich jak rodzynkiu, żurawina, morele, śliwki lub inne
  • świeże owoce np. 1 mandarynka (65 g), 1 kiwi (90 g), kawałek pomarańczy (180 g), kawałek grejpfruta (195 g), winogrona - 60 g, 3/4 owocu granatu (75 g), gruszka (130 g), śliwki (150 g), morele (90 g), 3 plastry ananasa (340 g ), 1/3 szt. średniej wielkości mango (140 g), 1 szklanka truskawek (150 g), maliny lub inne owoce sezonowe (180 g)
Wykonanie:

Płatki owsiane, nasiona dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane i suszone owoce wymieszać razem i zalać wrzątkiem nieco powyżej poziomu przygotowanej mieszanki. Posiłek można przygotować poprzedniego dnia wieczorem, aby przez noc suszone produkty napęczniały. Zazwyczaj przygotowuję go na kwadrans przed jedzeniem albo tuż przed wyjściem do pracy, by zjeść godzinę później (można odgrzewać) - składniki chłoną wodę bardzo szybko - przepis testowałam wielokrotnie.

Aby śniadanie było kompletne, pani dietetyk proponuje 60 g twarogu (mężczyźni 90 g) z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, szczyptą cynamonu i 6 g (połową łyżeczki) stewii/cukru brzozowego lub miodu. Na zdjęciu poniżej twaróg "na słono" - z ogórecznikiem - zdecydowanie wolę taką wersję niż słodką.



Spodobało ci się? Polub mnie

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię owsianki, więc chętnie przetestuje taką wersję :>

    OdpowiedzUsuń
  2. 3 łyżkami owsianki za licho bym się nie najadła. :D

    OdpowiedzUsuń