wtorek, 19 maja 2015

Nadzienie do naleśnikow na słodko: waniliowe i wiśniowe




Nadzienie do naleśników klasyczne - z serem z wanilią (w wersji bez żółtek) oraz wiśniowe - to ostatnie będące powtórzeniem smakowym niezapomnianego mazurka z wiśniami.

Zarówno do klasycznych, jasnych naleśników, jak i do czekoladowych. W konfiguracji dowolnej czyli:

1) naleśniki czekoladowe z a) nadzieniem wiśniowym lub b) serkiem waniliowym
2) naleśniki klasyczne z a) nadzieniem wiśniowym lub b) serkiem waniliowym

Moje ulubione połączenie to 1 a i 2 b :)

Podane proporcje farszu starczyły do zarówno naleśników klasycznych, jak i czekoladowych, zrobionych w proporcjach zamieszczonych na blogu. Naleśniki były daniem głównym obiadowym dla 10 osób. To dla wielu smak dziecińśtwa, zrobiłam je z okazji rodzinnej uroczystości i były strzałem w dziesiątkę. Wieki nie jadłeś? Zrób koniecznie!

Nadzienia na naleśników na słodko: waniliowe i wiśniowe


Składniki:


Farsz do naleśników z twarogu, waniliowy:
  • 500 g sera białego tłustego lub półtłustego, zmielonego
  • 4-6 płaskich łyżek cukru, lub do smaku
  • 1 duża laska wanilii*
  • ew. 2-3 łyżki śmietany
*można zastąpić cukrem z wanilią


Wykonanie:

Laskę wanilii przekroić na pół, wydrążyć nożem nasionka i dodać je do zmielonego twarogu. Jeśli twaróg byłby suchy, dodać śmietanę. Dokładnie utrzeć drewnianą łyżką farsz, dodać cukier do smaku.

Uwaga: zdewniałej części laski wanilii nie warto wyrzucać. Warto zaś włożyć ją do słoika lub torebki z cukrem - otrzymasz cukier aromatyzowany wanilią. Można też ją wykorzystać do przygotowania waniliowej śmietanki lub mleka - świetnej bazy do gorącej, pitnej czekolady.

Farsz do naleśników, twaróg z frużeliną wiśniową:

  • frużelina z wiśni, przygotowana z podwójnej porcji z TEGO przepisu*
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g sera białego tłustego lub półtłustego, mielonego
  • cukier - opcjonalnie, do smaku
*może być przygotowana z 450 g mrożonych, drylowanych wiśni, przy podwojeniu pozostałych składników z przepisu podstawowego na frużelinę

Wykonanie:

Przestudzoną frużelinę połączyć z pozostałymi składnikami.


2 komentarze: