Nadzienie do naleśników klasyczne - z serem z wanilią (w wersji bez żółtek) oraz wiśniowe - to ostatnie będące powtórzeniem smakowym niezapomnianego mazurka z wiśniami.
Zarówno do klasycznych, jasnych naleśników, jak i do czekoladowych. W konfiguracji dowolnej czyli:
1) naleśniki czekoladowe z a) nadzieniem wiśniowym lub b) serkiem waniliowym
2) naleśniki klasyczne z a) nadzieniem wiśniowym lub b) serkiem waniliowym
Moje ulubione połączenie to 1 a i 2 b :)
Podane proporcje farszu starczyły do zarówno naleśników klasycznych, jak i czekoladowych, zrobionych w proporcjach zamieszczonych na blogu. Naleśniki były daniem głównym obiadowym dla 10 osób. To dla wielu smak dziecińśtwa, zrobiłam je z okazji rodzinnej uroczystości i były strzałem w dziesiątkę. Wieki nie jadłeś? Zrób koniecznie!
Nadzienia na naleśników na słodko: waniliowe i wiśniowe
Składniki:
Farsz do naleśników z twarogu, waniliowy:
- 500 g sera białego tłustego lub półtłustego, zmielonego
- 4-6 płaskich łyżek cukru, lub do smaku
- 1 duża laska wanilii*
- ew. 2-3 łyżki śmietany
Wykonanie:
Laskę wanilii przekroić na pół, wydrążyć nożem nasionka i dodać je do zmielonego twarogu. Jeśli twaróg byłby suchy, dodać śmietanę. Dokładnie utrzeć drewnianą łyżką farsz, dodać cukier do smaku.
Uwaga: zdewniałej części laski wanilii nie warto wyrzucać. Warto zaś włożyć ją do słoika lub torebki z cukrem - otrzymasz cukier aromatyzowany wanilią. Można też ją wykorzystać do przygotowania waniliowej śmietanki lub mleka - świetnej bazy do gorącej, pitnej czekolady.
Farsz do naleśników, twaróg z frużeliną wiśniową:
- frużelina z wiśni, przygotowana z podwójnej porcji z TEGO przepisu*
- 250 g serka mascarpone
- 500 g sera białego tłustego lub półtłustego, mielonego
- cukier - opcjonalnie, do smaku
Wykonanie:
Przestudzoną frużelinę połączyć z pozostałymi składnikami.
Wygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńAz nabralam ochoty na nalesniki :) Twoje wyglada przepysznie.
OdpowiedzUsuń