Pomysł na śniadanie z kaszą jaglaną w wersji wytrawnej. Sycące, zdrowe (kaszy jaglanej - królowej kasz - nie trzeba chyba przedstawiać) i super smaczne. Jedno z moich ulubionych śniadań, które można modyfikować na wiele sposobów.
Używam dowolnego pesto - jakie akurat mam w domu. Mogą to być też np. suszone pomidory zmiksowane z oliwą, pieczona/grillowana papryka, obrana ze skóry, zmiksowana z serkiem śmietankowym. Możliwości jest wiele, przez co śniadanie może być zróżnicowane.
Kasza jaglana na śniadanie, z pesto
Składniki [1 porcja dla b. głodnej osoby]:
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej*
- pesto bazyliowe, z natki pietruszki, jarmużu, rukoli, z pieczonej papryki lub inne ulubione, domowe lub kupne (2 - 3 łyżki)
- pół dużego pomidora
- opcjonalnie: marchewka podduszona na patelnii, kilka kawałków grillowanego bakłażana lub inne warzywa
- kilka listków bazylii lub innych ziół
Wykonanie:
Kaszę przepłukać na sicie wrzątkiem, włożyć do garnka. Wlać 1 pełną szklankę gorącej wody, przykryć i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
Połączyć z pesto, posiekanym pomidorem i dowolnymi ziołami. Jeść na ciepło.
Bądź towarzyski, podziel się!
Spodobało ci się? Polub mnie
Jaglankę na śniadanie jadam zazwyczaj na słodko ale z chęcią skuszę się na słoną wersją :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog, pozdrawiam :)
Ja wolę kaszę jaglaną na wytrawnie, chyba, że w formie musu - np. truskawkowego.
UsuńP.S. Dziękuję :) zapraszam.