Smaczne, zdrowe ciastka owsiane, można by rzec, ciastka dietetyczne.
Traktowane nie jako deser, ale jako zdrowe drugie śniadanie, do jogurtu. Do zabrania do pracy czy na spacer. Uwaga, ciastka są mało słodkie! Smakowały mi zwłaszcza przestudzone, ale jeszcze lekko ciepłe, do szklanki mleka.
Ciastka owsiane dietetyczne
Składniki:
- 25 g płynnego miodu
- 1 jabłko 200 g, starte bez skórki, drobno, jak dla niemowlaka
- 1 małe jajko (50 g, waga bez skorupki)
- 50 g mielonych migdałow
- 1 płaska łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
- 2 -3 płaskie łyżeczki cynamonu w proszku
- 60 g płatków owsianych
- 50 g płatków owsianych zmielonych w młynku
Wykonanie;
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C.
Jajko i miód połączyć widelcem w miseczce, dodać starte jabłko. Połączyć suche składniki, dodać jajeczno-jabłkową masę. Wymieszać. Na blachę z piekarnika nieprzywierającą, lub wyłożoną papierem do pieczenia, nakładać po łyżce masy, spłaszczać tworząc kształt ciasteczek. Piec 12-15 minut, lub do czasu aż ciastka zwiążą się w masę i lekko zarumienią. Nie zdejmować z blachy, dopóki choć trochę nie przestygną.
Spodobało ci się? Polub mnie
0 komentarze
Prześlij komentarz