środa, 29 kwietnia 2015

Doskonały mazurek z wiśniami




Wielkanoc dawno za nami, ale takie ciasto można jeść w zasadzie na okrągło. Przepyszny lekki krem na bardzo kruchym spodzie. Mówię Wam: niebo w gębie. Ciasto jest wyważone pod kątem słodyczy, aż chce się sięgać po kolejny kawałek. Wielki hit. Nie pamiętam kiedy jadłam tak pyszne kruche ciasto!

Przepis wyszperała moja siostra, ja natomiast dokonałam małej modyfikacji - do ciasta zamiast surowego żółtka, dodałam żółtko ugotowane, a następnie przetarte przed drobne sitko - jak do cukru pudru. Mam bardzo miłe kulinarne wspomnienia z pieczenia ciast kruchych z użyciem ugotowanych żółtek, głównie dzięki szarlotkom na bazie kruchym, cynamonowym cieście (przepis: tu) autorstwa znanego cukiernika Pierre'a Herme. Przepis ze strony mojewypieki, podaję z moimi modyfikacjami. Do tego przepisu warto sięgać nie tylko od święta.


Doskonały mazurek z wiśniami, ciasto kruche z wiśniami

Składniki na kruche ciasto:

  • 175 g mąki pszennej (może być krupczatka, takiej użyłam)
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% (lub nieco więcej, dla związania ciasta)
  • 1 jajko

Jak zrobić kruche ciasto?

Jajko ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ciasta będziemy używać tylko żółtka, które należy przetrzeć przez gęste sitko. [użyłam sitka jak do cukru pudru/mąki].

Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać ostrym nożem. Dodać przetarte żółtko, cukier, śmietanę (w razie gdyby ciasto było za suche, dodać jeszcze trochę śmietany). Szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę albo w zamrażalniku, pół godziny (ja się przeważnie spieszę i wybieram tę drugą opcję).

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z zamrażalnika, pokroić na 1 cm plastry, przenieść do tortownicy, dokładnie wylepić palcami spód, wyrównać. Na całej szerokości zrobić 20-30 nakłuć widelcem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru.

Wyjąć, wystudzić, najlepiej na kratce.

Kremowa masa wiśniowa:


  • 125 g serka mascarpone
  • niepełna połowa szklanki frużeliny wiśniowej, zrobionej wg tego przepisu (bez owoców, te będą dekoracją na mazurku)
  • 1 łyżka cukru pudru, przesianego

Wszystkie składniki zmiksować w misie miksera na gładką, bezgrudkową masę.

Ponadto:

  • wiśnie z frużeliny do dekoracji
  • 8 małych bezików, pokruszonych

Wykonanie ciasta:

Kruchy spod ułożyć na paterze. Posmarować równo wiśniowym kremem. Ozdobić wiśniami z frużeliny i pokruszonymi bezami.

Podobno można przechowywać do 5 dni, w chłodnym miejscu. Nie miałam okazji sprawdzić, bo ciasto "poszło" podczas jednego większego spotkania rodzinnego, a o ostatni kawałek trwały boje.




1 komentarz:

  1. Wygląda fantastycznie. Poproszę kawałek :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń