sobota, 7 marca 2015

Tort brownie z kremem fistaszkowym i karmelem






Jeśli lubicie ciężkie, konkretne ciasta czekoladowe i orzechy, ten torcik jest dla Was! Bardzo smakowało mi połączenie słodkiego i słonego. Dodatkowo karmel wsiąkł w jedną warstwę kremu fistaszkowego, tak że zmienił jego smak, przez co otrzymałam tort przekładany dwoma różnymi kremami.

Torcik w oryginale był pieczony w tortownicy o średnicy 21 cm, ja użyłam takiej o średnicy 16,5 cm. Co prawda brownie piekło się dużo dłużej, ale torcik wyszedł wysoki. Niby niewielka porcja, ale to jest ciasto z gatunku "konkretnych"
, dzięki czemu dało się go podzielić na 11 porcji.

Bardzo polecam!


Tort brownie z kremem fistaszkowym i karmelem

Ciasto brownie:

Skladniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 135 g masła
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej (użyłam 4 jajek w rozmiarze M)
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam ziarenka wydłubane z połowy laski wanilii)
Wykonanie:

W niedużym garnuszku umieścić masło i roztopić, na niedużej mocy palnika. Wsypać posiekaną czekoladę, rozpuścić w maśle, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, odstawić do lekkiego przestudzenia.
W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem i wanilią (np. rózgą kuchenną). Wlać czekoladę i zmiksować (albo dalej ubijać rózgą). Dodać przesianą mąkę, wymieszać tylko do połączenia.

Okrągłą formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać do niej masę brownies, wyrównać.

Piec w temperaturze 170 - 180ºC przez około 25 minut. Ciasto powinno być mokre, ale po sprawdzeniu patyczkiem nie powinno być na nim śladów surowego ciasta.

[użylam tortownicy o średnicy 16,5 cm, a przez to, że ciasto było wyższe, piekłam je dużo dłużej, bo 45 minut i studziłam w uchylonym piekarniku, by przestało być surowe w środku, ale nie przesuszone].

Krem fistaszkowy:

Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masła orzechowego (gładkiego), może być orzechowe masło domowe
Wykonanie:

Składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.

Sos karmelowy:

Składniki:

  • 1/4 szklanki wody
  • 150 g cukru
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 36%, w temperaturze pokojowej (użyłam śmietanki o zawartości 30% tłuszczu)
Wykonanie:

W płaskim rondelku lub na niedużej patelni umieścić wodę i cukier. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, i gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, kilkanaście minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszając) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowo - złoty.

Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Mieszać, aż kremówka połączy się całkowicie z karmelem. Odstawić do ostudzenia (sos zgęstnieje).

Dodatkowo:
  • 150 g solonych orzeszków ziemnych
Orzeszki wysypać na suchą patelnię. Podprażyć, na średniej mocy palnika, do zrumienienia orzeszków, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić.

Wykonanie tortu:

Całkowicie wystudzone ciasto brownies ostrożnie przekroić na 2 blaty. Pierwszy blat położyć na paterze. Wyłożyć na niego połowę kremu fistaszkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem. Posmarować resztą kremu, wyrównać. Na wierzch wysypać podprażone orzeszki ziemne. Polać sosem karmelowym. (najlepiej to chyba zrobić jednak ukladając ciasto w tortownicy, bo wówczas karmel nie ścieka po bokach)

Nie ma konieczności przechowywania ciasta w lodówce.








Zacznij śledzić na fb

2 komentarze: