środa, 25 marca 2015

Tatar z łososia, z mango i awokado


 

Kanapka z tatarem z mieszanki surowego i wędzonego łososia, w połączeniu z sosem mango i awokado powoduje prawdziwą eksplozję. Mówię Wam, jakie to jest pyszne! Połączenie łososia i mango jest absolutnie wybitne. Zresztą nie pierwszy raz łączę mango w sposób nieoczywisty. Zobacz TU inną propozycję na kanapkę z gotowanym kurczakiem, warzywami i mango.

Kanapkę z tatarem jadłam na kolację, ale można też podać ją jako przekąskę na przyjęciu. Na pewno Wasi goście zjedzą wszystko i poproszą Was o przepis.

Myślę, że taki tatar z dodatkami może okazać się także świetną propozycją na wielkanocne menu. 

Ten fantastyczny przepis na tatar i resztę zamieścił mój znajomy na swoim fb, jak się później okazało, to przepis Kingi Paruzel, uczestniczki programu MasterChef. W oryginale potrzebne są krążki do ładnego ułożenia warstw i zrobienia idealnego, okrągłego, spodu z chleba. Nie posiadając takiego specjalistycznego sprzętu, skomponowałam zwykłą kanapkę, zachowując warstwy.

Robiłam wersję na ostro, dlatego mango zmiksowałam z chili. Jeśli macie taką możliwość, kupcie łososia wędzonego w kawałku, a nie w plastrach lub "ścinkach', jest smaczniejszy.

Tatar z łososia, z mango i awokado

Składniki na 2 porcje:


  • 100 g wędzonego łososia + 100 g surowego łososia
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 malutka cebula szalotka (albo kawałek innej, raczej łagodnej, np. cukrowej)
  • 1 średniej wielkości mango
  • sok z połowy limonki
  • świeży koperek albo papryczka chili (w wersji na ostro, ilość wg uznania)
  • 2 duże kromki chleba żytniego na zakwasie
  • sól kamienna albo różowa himalajska
  • pieprz czarny, świeżo mielony

Wykonanie:

Miąższ awokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, posypać solą i wymieszać z drobno posiekaną cebulą szalotką.

W osobnej misce połączyć obrane i pokrojone w kostkę mango wraz z drobno posiekanym koperkiem. W wersji na ostro należy owoc wymieszać z posiekanym chili. Można też (ja tak zrobiłam) połowę mango zmiksować blenderem "żyrafą", a resztę posiekać.

Oba rodzaje łososia, świeżego i wędzonego, obrane ze skóry, drobno posiekać i oprószyć pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Jeśli używasz krążków ("ringów"): z kromek chleba wykroić 2 krążki za pomocą ringów, w których układamy warstwy: przygotowane awokado, łososia i mango. Jeśli mango jest płynne, można też położyć je na awokado.

Jeśli robisz kanapkę: na kromkach chleba wyłożyć po równo warstwę awokado, sos z mango i łososia.

Włożyć na minimum 30 minut do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.




1 komentarz:

  1. Dobre to za mało powiedziane. Pyszne! Biliśmy się o ostatnią porcję

    Wesołych Świąt. Agnieszka

    OdpowiedzUsuń