Deser, który przygotowywałam w ramach warsztatów kulinarnych organizowanych przez Frosta, pod czujnym okiem Witka Iwańskiego, szefa kuchni restauracji Narvil Aruana w Serocku. To lekki deser i szybki do zrobienia - warto zapamiętać na wypadek niespodziewanej wizyty gości. Może to być także zwieńczenie kilkudaniowej kolacji.
Trafione połączenie ciasta francuskiego (które może być tartą lub ciastkiem) z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi. Świetne jest też polane syropem cukrowym (cukrem roztopionym w wodzie i znacznie zredukowanym) i posypane drobno posiekaną świeżą miętą. Wówczas może być także bez lodów :)
Szybkie ciastka francuskie z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (300 g), najlepiej już pokrojonego na kwadraty
- 4 łyżki mączki migdałowej (czyli mielonych migdałów bez skórki)*
- 2 łyżki płynnego miodu pszczelego
- 2 gruszki
- 1 laska wanilii
- cukier puder do posypania
- kilka łyżek świeżej mięty do posypania
- lody waniliowe do podania
*można kupić gotową albo zemleć płatki migdałowe w młynku do kawy lub malakserze do konsystencji mąki
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 C.
Przygotować blaszkę i wyłożyć ją pergaminem. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Pokroić w prostokąty, przełożyć na pergamin, ponakłuwać widelcem.
Mączkę migdałową wymieszać z miodem i miąższem laski wanilii (laskę po zużyciu przełóż do torebki z cukrem, a uzyskasz cukier waniliowy). Powstałą masą posmarować ciasto.
Gruszkę przekroić na pół, a następnie w plastry. Układać plasterki gruszki „na zakładkę” na cieście francuskim z migdałami. Dokładnie przykryć masę migdałową gruszką, żeby migdały w trakcie pieczenia się nie spaliły. Można, dla dekoracji, zawinąć nieco boki. Piec przez ok. 12-15 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i posiekaną miętą, albo kilka łyżek cukru pudru wymieszać z wodą, zagotować i nieco zredukować (niech zgęstnieje), taką masą skropić ciastka i dodaj miętę.
Podawać z lodami waniliowymi. Jeść póki ciastka są ciepłe.
Podoba Ci się przepis? Podziel się
Bądź na bieżąco, polub na fb
0 komentarze
Prześlij komentarz